U manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj rijeci svečano proslavljena krsna slava

22. maja 2015. 058.ba

Slava u Dobrunu

SVE POSJEĆENIJI DUHOVNI KOMPLEKS

VIŠEGRAD – Svetom liturgijom i litijom, koju je uz sasluženje četiri monaha i deset sveštenika Eparhije dabrobosanske služio arhimandrit Jovan Gardović, započele su slavske svečanosti u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Kraću besjedu o značaju Svetog Nikolaja, čiji se prenos moštiju slavi 22. maja, govorio je jerej Aleksandar Topalović, a potom je arhimandrit Kalistrat Babušić, iguman manastira u Dobrunu obavio čin lomljenja slavskog kolača sa ovogodišnjim domaćinom slave, protojerejom stavroforom Bogdanom Stanišićem, namjesnikom goraško-višegradskim.

Njima i velikom broju vjernika, koji su svojim prisustvom uveličali manastirsku slavu, prigodnim riječima zahvalio se arhimandrit Jovan Gardović, iguman manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

-Još dok je bio đakon u Sarajevu, a potom i kasnije imali smo bratsku i episkopsku vezu sa ocem Bogdanom koji je, zajedno sa svojom porodicom, iskazao želju da bude domaćin naše manastirske slave, na čemu mu hvala, rekao je arhimandrit Gardović.

Slava u Dobrunu 2

On se zahvalio i arhimandritu Kalistratu, podsjetivši da su svoj monaški život zajedno započeli u Mileševi.

-Onda smo se za kratko razdvojili da bi uz blagoslopv mitropolita Nikolaja prije dvadesetak godina u Dobrunu započeli obnovu manastirskog duhovnog života, podsjetio je arhimandrit Gardović.

Manastir u Dobrunskoj Rijeci, u kome je sjedište Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, osnovan je 2006. godine, a poznat je i po tome što je u njegovoj porti podignut spomenik Draži Mihailoviću.

Pored arhimandrita Jovana Gardovića manastir opslužuju jeromonah Serafim Gligić i jerođakon Gavrilo Đurić. Oni su za kratko vrijeme uspjeli da, uz podršku brojnih darodavaca, izgradnju ovog manastirskog kompleksa privedu kraju i da ga, pored manastira Dobruna, uvrste među najznačajnije duhovno središte Mitropolije dabrobosanske. Manastirski kompleks u Dobrunskoj Rijeci, neformalno nazvan Draževina, svakodnevno posjećuje veliki broj pravoslavnih vjernika, ali i turista.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,