U Novom Goraždu 31. maja 12. Sabor starog pjevanja u Srba

22.05.2015.

Sabor Srba u Novom Goraždu

SMOTRA STARE SRPSKE PJESME

NOVO GORAŽDE – U porti drevnog hrama Svetog Đorđa, u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda, u nedelju, 31. maja, na Svete Trojice, održava se 12-ti po redu Sabor starog pjevanja u Srba.

Po riječima Dragoljuba Stojanovića, predsjednika „Prosvjete“ iz Novog Goražda i predsjednika organizacionog odbora, ova tradicionalna kulturna manifestacija, koja ima za cilj njegovanje tradicije stare izvorne srpske pjesme, običaja, instrumenata i nošnji iz svih srpskih krajeva, postala je prestižno mjesto okupljanja izvornih pjevačkih grupa, instrumentalista, folklornih ansambala i zdravičara.

-Kao i ranijih godina očekujemo oko 70 muških i ženskih izvornih pjevačkih grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, nekoliko folklornih ansambala, petnaestak instrumentalista, narodne guslare i zdravičare, kaže Stojanović, dodajući da će u pratećem programu biti nekoliko štandova sa tkanim, pletenim i vezenim predmetima.

Svečanosti počinju u 8,30 časova, Svetom liturgijom i Litijom, od 9,30 do 11,30 časova je prijem i prijava učesnika, a od 11,30 časova nastupaju folklorni ansambli i guslari.

Zvaničan program 12. Sabora starog pjevanja u Srba počinje u 12 časova.

Nakon proglašenja pobjednika, iza 17,00 časova na ljetnoj saborskoj bini u porti hrama Svetog Đorđa, uz pratnju Zoki benda, koncert će održati Bora Drljača.

Organizatori Sabora su SPKD „Prosvjeta“ Novo Goražde i Pravoslavna crkvena opština Goražde, a pokrovitelj opština Novo Goražde.