U petak dvije pozorišne predstave

Radio Foča - 20. маја 2015. 058.ba

Predstave u Foci

FOČA – U Gradskom pozorištu u Foči u petak, 22. maja, gostuje Narodno pozorište iz Užica sa predstavama “Narodni poslanik”u 19:00 i “Sistem”u 22:00 časa.

Narodni poslanik” – prva Nušićeva komedija, spada u red njegovih vrhunskih ostvarenja. U njoj se ismijava shvatanje politike i ljudi koji se zanesu idejom da dođu na vlast. Likovi su građeni na prototipovima koje je život obilno nudio u srpskoj palanci krajem XIX vijeka. U središtu dramskog zbivanja su izbori za poslanike u parlamentu u Srbiji i sve ono što ih prati: lažni parlamentarizam, politička nepismenost, palanačka primitivnost, mehanizam agitacije i izborna korupcija, primitivnost političke borbe i pogubno dejstvo izborne groznice. Iako komedija Narodni poslanik odražava jedno vrijeme i njegove naravi, ona ima trajnu vrijednost i univerzalno značenje. Obrađena tema, a naročito prikazani likovi sa njihovim tipičnim osobinama – lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje – karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.

Drama “Sistem” je metaforična priča o pokušaju sloma ljudskog duha.U prazom prostoru se ne događa ništa sem smrti. Čije? Zar je bitno? Uvijek se radi o životu ili smrti. Ne postavlja se pitanje Ko je kriv? Već Ko će platiti grešku? I da li je ono što vidimo zaista to. Herojska smrt ne postoji. Pravde i istine nema. Sloboda je najveći zatvor kao što kaže jedan od junaka. Opšte je mjesto da nevinih nema, svi smo krivi. To pitanje se i ovdje postavlja. Kada ćemo prestati da tražimo vođe, krivce, i početi da ispravljamo vlastite nedostatke? Reditelj okrivljuje Čovjeka, Oca, Majku, Sina, zbog naslijeđene gluposti, ideopoklonstva i pita se samo jedno. Zar je i jedna ideologija vrijedna ljudskog života? Drugačije… Nije moglo…

Režiju potpisuju Slavenko Saletovića i Stefan Džeparoski.

Iz Muzeja pozivaju gradjane da dodju i uživaju u igri prvaka drame užičkog pozorišta Slobodana Ljubičića, Divne Marić, Vahidina Prelića i drugih…

Cijena karte za obje predstave iznosi 5 KM, dok pojedinačna cijena za “Narodnog poslanika” iznosi 4, a za “Sistem” 2 KM. Karte se mogu kupiti svakog dana od 9 – 20 časova u u Pozorištu i Muzeju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,