U prvi razred upisan 141 učenik, na Čelebićima ni ove godine nema prvačića

Radio Foča - Nataša Miletić - 07. maja 2015. 058.ba

Prvačići

FOČA – U obje osnovne škole u Foči, „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“ upisan je 141 prvačić, koji će na jesen prvi put sjesti u školske klupe i započeti svoje školovanje.

Ove godine u Osnovnu školu „Veselin Masleša“ upisana su 64 prvačića, devet više nego prošle godine. Centralnu školu pohađaće 43 đaka prvaka, Područnu školu na Brodu 15, na Popovom Mostu pet a u područno odjeljenje u Mješajima upisala su se dva učenika.

Kao i prošle, ni ove godine nije upisan nijedan prvačić u Područnu školu na Čelebićima, a u klupama ove škole od naredne školske godine sjediće samo jedan učenik kaže Radoje Miletić, direktor Osnovne škole „Veselin Masleša“: „Prošle godine u Čelebićima bila su dva učenika, sada ostaje samo jedan. Roditelji i mjesna zajednica traže da škola opstane ali je pitanje koliko je to racionalno, jer se ove godine nije upisao nijedan prvačić, a nema naznaka ni da će se narednih godina djeca upisivati gore u školu. Sa druge strane kada jednom zatvorimo neku školu, ona se više nikada neće otvoriti“, rekao je Miletić dodajući da su se mještani ovog područja, koji imaju djecu školskog uzrasta, zbog daljine i loše putne komunikacije, preselili u grad.

Osnovnu školu „Sveti Sava“ od naredne godine pohađaće 77 prvačića, od kojih 66 u centralnoj školi, deset u Područnoj školi u Miljevini i jedan učenik u područnom odjeljenju u Dragočavi.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Jelena Čančar kaže da ih izuzetno raduje broj upisanih učenika u školu u Miljevini: „Ove godine u Miljevini smo upisali deset učenika, što je pozitivan pomak u odnosu na prošlu godinu kada u toj mjesnoj zajednici nije upisan nijedan prvačić. U područnom odjeljenju u Dragočavi je upisan jedan učenik, i u tom naselju već godinama upisuju se od jednog do tri učenika. U centralnoj školi upisano je manje učenika nego prošle godine, ali dovoljno za tri odjeljenja prvih razreda“, rekla je Čančar.

U Osnovnoj školi „Veselin Masleša“ radi i Odjeljenje koje pohađaju djeca sa smetnjama u razvoju, u koje ove godine nije upisan nijedan učenik.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: