Ubijale i komšije iz Bukovice?!

11.05.2015.

cajnice-mjesto-ubijanja

ČAJNIČE – Specijalno tužilaštvo Crne Gore za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorizma, vodi istragu u šest slučajeva ratnih zločina počinjenih na teritoriji ove ili drugih država, u koje su uključeni crnogorski državljani.

Jedan od tih slučajeva je, kako saznaju “Novosti” zločin nad srpskim stanovništvom u selima oko Čajniča u Republici Srpskoj, počinjen 19. fabruara 1993. godine, koji je do sada čamio u fiokama tužilaštava u Podgorici i Sarajevu.

Naime, postoje više nego jake indicije da je u zverskim likvidacijama 25 civila, ranjavanju više njih i odvođenju u zarobljeništvo, silovanjima i izlaganju torturi, učestvovali ljudi sa područja Bukovice, u opštini Pljevlja.

Tuda je muslimanska vojska i prošla napadajući goloruki narod. Iz tog vremena postoji krivična prijava policije iz Čajniča protiv 38 državljana Crne Gore, od kojih neki žive u BiH, ali koriste biračko pravo na području Pljevalja.

Zanimljivo je da se povodom ovog zločina, pod pritiskom javnosti, tek 2009. godine oglasio tadašnji vrhovni državni tužilac Crne Gore, Ranka Čarapić. Najavila je tada ispravljanje nepravde koja je Srbe iz Čajniča bolela toliko da su čak najavili tužbu protiv države Crne Gore pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

– Vrhovnom državnom tužilaštvu prijavljeni su slučajevi navodnih ratnih zločina, među kojima je i slučaj ratnog zločina nad 24 civila u BiH, od strane državljana Crne Gore, pripadnika paravojnih formacija – izjavila je tada Ranka Čarapić.

Ali, ni reči povodom zločina koji su, sa muslimanskim snagama iz Goražda, počinili i Muslimani iz pljevaljske Bukovice, kome po svireposti nema ravnog.

– Nije tajna da su ekstremisti iz pljevaljske Bukovice, naše komšije, vodili muslimansku vojsku iz BiH i dali doprinos u satiranju civila, pokazujući nečuvenu bestijalnost. Ubili su trinaestogodišnjeg Željka Mašića i potom ga masakrirali, lomeći mu mrtvom zube! Iživljavali su se nad pokojnom Polkom Dačević (30), krvnički masakrirali Trifka Dačevića (66) ostavivši mu nož u grkljanu – govorio je Ratko Mašić, rođak nekolicine likvidiranih Srba.

IMENA ŽRTAVA

U selima Ponikve, Glamočevići i Bućkovići, ubijeni su: Njegoš, Polka, Dušanka, Branko i Ivana Mašić, Trifko, Božo i Stanojka Dačević, Duško Katana, Vučko i Stevo Kovačević, Čedo Popović, Dušan Čokorilo, Darinka Pjević, Željko Mašić i Mirko Krnojelac. U Glamočevićima su ubijeni civili Milan Vujović, Ratko Krezović, Radovan Staničić, Aleksa Tanasković, Todor Janjić i Mirko Lasica. U Bučkovićima su masakrirani Mlađen Drakula, Nikola Pljevaljčić i Vlado Ćuković.