Uspješan prvi ovogodišnji vikend na rijeci Tari

05.05.2015.

rafting na Tari

FOČA – Za razliku od prošle godine, kada je početak rafting sezone obilježila angažovanost fočanskih raftera u poplavljenim područjima Republike Srpske, ove godine oni su se već na samom početku maja angažovali na bukovima Tare.

Lijepo i sunčano vrijeme, malo visočiji vodostaj Tare i oko hiljadu turista, u petak i subotu, obilježio je početak turističke rafting sezone u Foči. Rafting centar Bastasi i drugi kampovi koji se nalaze na Drini i Tari vrvili su od turista iz bivših jugoslovenskih država, ali i iz Evrope. Prvog vikenda maja mjeseca turisti su, ipak, bili najzainteresovaniji za rafting na rijeci Tari, ali vlasnici rafting kampova za ovu godinu pripremili su šarolike aranžmane upotpunjene kanjoningom, planinarenjem, trekingom, speleološkim turama, ali i izletima na Pivsko i Višegradsko jezero.

Boban Janković, vodič u Kampu Divlja rijeka, kaže da je prvi vikend ovogodišnje sezone bio uspješan, za razliku od prošlogodišnjeg kada su sve oči bile uprte na spašavanje poplavama ugroženog stanovništva: „Prošle godine većina nas je bila u Bijeljini, Doboju ui Brčkom, a ove godine na mnogo ljepši način smo počeli sezonu. Tokom vikenda na Tari je bilo dosta gostiju, rafting je bio uzbudljiv ali i maksimalno bezbjedan. Zadovoljni smo posjetom i početkom sezone, nadamo se da će tako ostati tokom ljeta, jer smo se izuzetno dobro pripremili za ovu godinu, planirajući više aranžmana i bolju ponudu“, kaže Janković.

Prvomajski praznici već nekoliko godina povod su za zvanično otvaranje rafting sezone u kampu „Tri vodenice“. Skiper Karlo Šimović, kaže da je atmosfera u kampu proteklog vikenda bila vesela, te da je rafting bio bezbjedan i uspješan: „Uvijek prvi vikend u maju bude više mlađih ljudi u kampu i na raftingu, pa je i atmosfera izuzetno vesela. Kod nas organizatora bilo je malo bnervoze zbog visokog vodostaja tare, ali rafting je bio bezbjedan i završio se bez problema. Nadamo se uspješnoj sezoni jer je naš kamp pripremio nove aranžmane, idemo u susret gostima i njihovim željama, a i cijene su ostale iste u odnosu na prošle godine“, kaže Šimović.

Turisti koje smo tokom vikenda zatekli na raftingu oduševljeni su rijekom Tarom, avanturom na njenim slapovima i uslugom domaćina. Kažu, sve su to razlozi da ponovo se dođu. Igor Stojanović iz Beograda kaže da su prošle godine na rafting išli u avgustu, ali da su ove godine odlučili probati uzbudljiviji spust u maju, i nisu se pokajali. „Rafting je bio izuzetno uzbudljiv, domaćini su gostoprimljivi, doći ćemo i naredne godine“, kaže Stojanović.

Miro Nikačević iz Kiseljaka sa društvom dolazi na Taru već devet godina. „Prvi put kada smo došli ovde zaljubili smo se u Taru. Svake godine dolazimo na rafting po dva puta, u maju obavezno sa društvom, a sa porodicom u avgustu kada je manja voda“, kaže Nikačević.

Direkotrica Turističke organizacije opštine Foča Ljeposava Đajić i ove godine je optimista kada je u pitanju rafting sezona. Ističe da su turistički radnici dosta radili na poboljšanju usluga i ponuda, ali i da je interesovanje za rafting na sajmovima turizma i u novootvorenom turističkom info centru u gradu veliko: „Rafting klubovi su, kao i prethodnih godina, i ove godine izuzetno puno radili na poboljšanju kvaliteta svojih usluga, proširivanju smještajnih kapaciteta, organizovanju novih aranžmana. Povećan je broj i sertifikovanih skipera što doprinosi bezbjednijem raftingu. Značajne aktivnosti rafting klubovi imali su na marketingu i promociji. Sve to, kada se sastavi sa ljubaznim domaćinima i dobrom gastro ponudom, razlog je da sa pravom možemo reći da je ispred nas uspješna rafting sezona“, kaže Đajićeva.

Turistički radnici istakli su da će cijene raftinga i ove godine ostati na prošlogodišnjem nivou, te pozvali sve koji su željni avanture i uživanja da posjete Taru i najdublji kanjon u Evropi.