Uz Sokolov (dvo)broj – Obnova spomen kapele u Vardištu

02. maja 2015. 058.ba

Casopis Soko

VIŠEGRAD – Navršilo se stotinu godina od stradanja 440 srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu na području od Šargana do Vardišta.

Veći broj srpskih vojnika je stradao u borbama koje su tu vođene sa okupatorskom Austrougarskom vojskom, dok je jedan dio preminuo od tifusa.

Njima u čast 1932. godine u Vardištu je, na velikoj Vidovdanskoj svečanosti, tadašnji Mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić, uz sasluženje velikog broja sveštenstva i monaštva dabrobosanske i žičke eparhije, osvetio spomen kapelu, čiji su ktitori bili Josif i Stana Matković iz Beograda, želeći da na taj način ovjekovječe trajnu uspomenu na svoja dva sina, vojnika Bogoljuba i podnarednika Velizara, koji su poginuli na širem međugraničnom području oko Vardišta.

Na žalost, i pored povremenih akcija na održavanju, kapela u Vardištu je stogodišnjicu od stradanja srpskih vojnika dočekala u izuzetno lošem stanju, uz brojna oštećenja i zapušten prilaz.

Zbog toga je Srpsko sokolsko društvo „Soko“, zajedno sa parohijom Vardiškom, pokrenulo široku akciju koja ima za cilj obnovu i revitalizaciju ovog izuzetno značajnog spomenika koji nas sjeća na hrabrost i stradanje srpske mladosti.

– Očekujemo široku podršku ovoj našoj inicijativi, kako bi u godini kad se navršava cijeli vijek od pogibije 440 srpskih junaka obnovili spomen obilježje i tako se odužili prema njima, jer ako se mi ne sjećamo naših upokojenih, ni Bog se neće nas sjetiti, poručio je arhimandrit Gardović, duhovnik Sokola i predsjnjednik Odbora za obnovu i revitalizaciju spomen kapele u Vardištu.

Kapela u Vardistu

O tome ovaj dvobroj Sokola donosi opširan tekst i po prvi put fotografije sa osvećenja 1932. godine.

Pored tradicionalnih poruka Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja u ovom dvobroju značajnu pažnju i prostor posvetili smo dvjema posjetama njegove Svetosti patrijarha Irineja Eparhiji dabrobosanskoj tokom 2014. godine.

Prva je bila na Vidovdan protekle godine na velikoj svečanosti osvećenja novoizgrađenog hrama Svetog Cara Lazara i kosovskih junaka u kompleksu Andrićgrada, u Višegradu, kada je ovaj kulturno-edukativni, obrazovni i turistički centar svečano otvoren.

Patrijarh Irinej, za vrijeme drugog boravka u Eparhiji dabrobosanskoj krajem 2014. godine, posjetio je Sokolac, kada je Mitropilitu dabrobosanskom Nikolaju uručio orden Svetog kralja Milutina za koji je rekao da je simbol ljubavi i zahvalnosti za sve što je mitropolit Nikolaj učinio u životu.

Iz brojnih tekstova, koje možete pročitati u ovom dvobroju, izdvajamo: „Biljeg mučeničkog stradanja 6000 Srba u Starom Brodu“, Intervju sa mr. Stefanom Mojsilovićem, dirigentom sarajevskog Srpskog pjevačkog društva „Sloga“, „Dečanski podvig arhimandrita Justina (Tasića)“, „Zla sudbina kapetana Borivoja Despotovića – Tajne čuva jelika na Devetaku“, predavanje vladike Grigorija u Andrićgradu – „Udaljavanje od Boga je sjedinjavanje sa strahom“, „Primjer stradanja i mučeništva Mitropolita Petra Zimonjića“, „Sokolov sredbrni orden spasilačkom klubu „Volf“ iz Foče“, „Crkva Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u Višegradu – Hram na temeljima male crkve“, a tu su i tekstovi koji upozoravaju na teško stanje u ergeli konja na Borikama kod Rogatice, kao i na oštećenja srednjevjekovne Markove kule u Višegradu.

U tematskim blokovima ovaj Sokolov dvobroj objavljuje i brojne tekstove iz kulture, sporta, pjesničku stranu, razne vijesti, kao i stranice posvećene aktivnostima članova Sokolovih sekcija.

Tu su i tekstovi o Jagorčevini, korisnoj i ljekovitoj proljećnoj biljki, kao i tekst o opasnostima vezanim za Trihinelu.

Tu je i rubrika „Sjećanje na veliki rat“, sa tekstovima koji podsjećaju na stradanje, ali i hrabrost srpske vojske tokom Prvog svjetzskog rata.

I u ovom dvobroju čitaoce mlađe generacije posjećamo na srpske velikane: Kralja Petra, Nikolu Pašića i Živojina Mišića.

Cijenjene čitaoce pozivamo na saradnju.

Dobro će nam doći informacije iz vaših sredina, kako bi ih ovjekovječili na stranicama Sokola, što je naš osnovni zadatak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: