Zvanično otvorena ljetna sezona

27.05.2015.

Dan evroparka na Tjentistu

FOČA – Predavanjem o temi “Priroda je naš posao” na Tjentištu je danas obilježen Dan evroparka, čime je zvanično otvorena ljetna turistička sezona u opštini Foča.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Zoran Čančar ocijenio je da bi, sudeći prema dosadašnjoj posjeti i najavama, ova turistička sezona mogla biti jedna od najuspješnijih u poslijeratnom periodu.

On je naglasio da je u maju Nacionalni park “Sutjeska” imao 2.500 noćenja, te da su gotovo svi kapaciteti rezervisani do septembra.

“Raduje nas što se omladina vraća Nacionalnom parku, manifestacijama koje organizuju studentske i omladinske organizacije”, rekao je Čančar.

U tekućoj sezoni, u Nacionalnom parku “Sutjeska” već su održana dva masovna događaja – Šumarijada i banjalučka Univerzijada, a očekuje se održavanje Penoloških igara Republike Srpske, Fudbalskog kampa, te muzičke manifestacije “Okej fest”.

“Osim sa prostora bivše Jugoslavije, gosti dolaze iz Belgije, Holandije, Engleske, NJemačke, Rusije. Istorijski turizam je vrlo aktuelan, pa smo nedavno imali posjetu 140 penzionera iz Splita, koji njeguju tekovine NOB-a, a krajem ovog mjeseca imamo grupu planinara iz Slovenije”, naveo je Čančar.

On je dodao da, osim hotela “Mladost” na Tjentištu, širom Nacionalnog parka posjetioci odsjedaju u katunima, planinskim i lovačkim kućama, gdje nalaze mir uživajući u ljepoti prirode i lovu.

U Nacinalnom parku se nadaju da će Ministartvo turizma i trgovine Republike Srpske realizovati projekat za koji je aplicirala opština Foča, a koji podrazumijeva obnovu rasvjete uz magistralu kroz Tjentište, te restauraciju spomenika “Bitke na Sutjesci”.

Direktor Turističke organizacije Foča LJeposava Đajić rekla je da je prošle godine turistička sezona “podbacila”, jer je zbog poplava otkazano dosta posjeta, dok ove godine, slično kao u Nacionalnom parku “Sutjeska” i vlasnici rafting kampova na Tari očekuju dosta bolju posjetu.

Ona je navela da je, prema zvaničnim podacima, u opštini Foča prošle godine zabilježeno oko 11.500 noćenja. “Ove godine očekujemo rast od oko 30 odsto”, rekla je Đajićeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naglasio je da je turizam i dalje razvojna šansa jer nisu iskorišćene sve prirodne i druge mogućnosti.

“Prije svega, mislimo na Nacionalni park `Sutjeska` i rafting rijekom Tarom. Opština pomaže privatnicima u izgradnji kapaciteta, koji će im omogućiti da se bave turizmom, a mislimo da Nacionalni park može uz još veća ulaganja Vlade Srpske i resornog ministarstva da obnovi infastrukturu i pomogne razvoj turizma”, rekao je Mašić.