Andrićgrad je dokazao ne samo opravdanost ulaganja, nego je prevazišao sva očekivanja

SRNA - Jovana Borovčanin - 06. juna 2015. 058.ba

Ministar Malesevic

ANDRIĆGRAD – Mudrost i vrijednost pripovijedanja Ive Andrića od neprocjenjivog su značaja, a njegova djela u kojima je pričao o prošlosti, ljudima i sudbinama sa našeg tla postala su temelj našeg sazrijevanja i formiranja ličnosti, izjavio je u Višegradu ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Malešević je sinoć na svečanom otvaranju manifestacije „Višegradska staza“ rekao da se o vrijednosti i kvalitetu Andrićevog djela ne treba puno govoriti, jer djelo govori samo za sebe, i to na više od trideset svjetskih jezika.

„Pored velikog broja manifestacija sa kojima su se ovi značajni datumi obilježavali u Republici Srpskoj, a u kojima su učestvovale brojne institucije i organizacije, te kulturni, javni i naučni radnici, otpočela je realizacija velikog projekta Andrićgrada koji je dokazao ne samo opravdano ulaganje, nego je prevazišao sva očekivanja“, rekao je Malešević.

On je dodao da bi stazu trebalo ucrtati na mape svih karata da bi dobronamjerni putnici što lakše stigli do naroda koji širi ruke svakome i da bi ga što bolje upoznali.

Jelena Novaković iz Beograda u besjedi o Andriću je rekla da je on bio strastveni čitalac koga je zanimala cjelokupna svjetska literatura i poznavalac više stranih jezika, što mu je omogućavalo da čita djela stranih autora.

„U beležnicama je zapisao misli drugih književnika koje su mu se činile istinitim“, rekla je Novakovićeva i dodala da je lektira za njega bila prilika za susrete sa različitim piscima u kojima je često pronalazio svoje srodnike.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Slobodan Savić rekao je da „Višegradska staza“ postaje lijepa tradicija u okviru koje se okupljaji brojni stvaraoci kulture koji doprinose ovoj manifestaciji.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da je „Višegradska staza“ staza kojom svake godine dolaze nove ideje i pisane riječi, „gdje se pokušava oživjeti Andrić i njegovo djelo“.

„Ova staza je most između prošlih i generacija koje dolaze i koje će, nadam se, donijeti još nekog nobelovca, a mi smo dužni da gradimo nove mostove i otvaramo vrata novim umovima“, istakao je Mišković.

U okviru programa, predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović dodijelila je povelju „Đorđe Pejanović“ Narodnoj biblioteci „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora, kao i najboljim bibliotekarima Srpske Radmili Velimir iz Narodne Biblioteke „Branko Radičević“ Derventa i Biljani Pajić iz Narodne biblioteke Milići, te najboljem menadžeru u bibliotekarstvu Ozrenki Đurić iz Narodne biblioteke „Branko Čučak“ Han Pijesak.

Odlomke iz Andrićevih djela govorio je glumac Vladimir Čukurbić, a u umjetničkom programu nastupio je crkveno-gradski hor „Sveti knez Lazar“ iz Priboja i Ignjat Miličević.

Prvog dana „Višegradske staze“ otvorena je izložba knjiga „Čigoja štampe“ iz Beograda i „Dabra“ iz Dobrunske Rijeke.

U Gradskoj galeriji Višegrad otvorena je izložba djela nastalih na prošlogodišnjem međunarodnom likovnom saborovanju, a u holu Doma kulture postavljena je izložba „Jezik i pismenost“ Narodne biblioteke Kragujevac.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ biće završena sutra monodramom „Poslednja šansa“ Favi teatra iz Beograda.

Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije su opština Višegrad, Dom kulture i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Višegrad.

Generalni sponzor „Višegradske staze“ je preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: