Budući brucoši savladavali posljednju prepreku do indeksa

29.06.2015.

Prijemni u Foci

FOČA – Na Medicinskom i Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči danas je održan kvalifikacioni ispit za upis u prvu godinu studija, u prvom ciklusu, a 275 kandidata “borilo” se za indeks na željenom studiju.

I ove godine interesovanje za upis na Medicinski fakultet u Foči prevazišlo je očekivanja. Kandidati naoružani znanjem stigli su iz svih gradova RS, BiH, Srbije i Crne Gore kako bi savladali posljednju prepreku do dobijanja indeksa.

– Završio sam i Srednju medicinsku školu, želim da nastavim fakultet, jer volim ovaj poziv, očekujem prolaz, spremao sam se dovoljno-kaže Stefan Blagojević, iz Herceg Novog.

-Odabrala sam samo Medicinu, volim taj poziv, želim da se bavim naukom, a Foču sam izabrala jer mi se sviđa grad , priroda i rijeke, i mislim da bih se ovde najljepše osjećala-kaže Katarina Simeunović iz Bijeljine.

Srđan Spasojević iz Prijedora kaže da se mjesec dana spremao za polaganje prijemnog ispita na studijskom programu Medicina:

-Teže mi je bilo spremanje Biologije, ali dobro, volim Medicinu , nadam se prolazu i upisu-kaže Spasojević.

U prvom upisnom roku na četiri studijska programa Medicinskog fakulteta u Foči prijavilo se 260 svršenih srednjoškolaca, od kojih će 155 biti upisano. Na odsjek Medicine prijavio se 161 kandidat, na odsjek Stomatologije 13, na studijski program Defektologija prijavilo se 66 kandidata, a dvadeset na studijski program Zdravstvena njega.

Ove godine i jedna novina: budući brucoši mogli su se prijaviti na oba studijska programa, i Medicinu i Stomatologiju, da bi se nakon položenog prijemnog ispita opredijelili za jedan.

-Na Stomatologiju će biti primljeno 35 kandidata, Medicinu 65, Defektologiju 30 i dvadeset pet na Zdravstvenu njegu-rekla je Nedeljka Ivković, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet u Foči jedina je visokoškolska ustanova Univerziteta Istočno Sarajevo koja jasno definiše uslove konkurisanja i polaganja prijemnih ispita.

-Definisali smo da onaj ko ima prosjek manji od 3,00 ne može konkurisati ni na jedan studijski program i da prijemni ispit može da položi onaj student koji je osvojio najmanje 50 odsto tačnih odgovora iz svih testova pojedinačno- kaže dekan fakulteta Milan Kulić.

Rezultati ispita na Medicinskom fakultetu trebali bi biti poznati 1. jula. Upis primljenih kandidata trajaće od 7. do 11. jula.

Na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u prvom upisnom roku biće upisano 26 brucoša, koliko ih se i prijavilo. Prijemni ispit na ovoj visokoškolskoj ustanovi završen je i rezultati su objavljeni danas.

Od 26 kandidata, prijemni je polagalo 15, a ostatak su svršeni bogoslovi, koji se upisuju bez prijemnog ispita. Jedan kandidat nije položio prijemni ispit. Na studijskom programu u Doboju Crkveno slikartsvo i umjetnost ove godine neće biti upisa novih studenata-rekli su na Bogoslovskom fakultetu.