Koncert uz godišnjicu KUD-a „Stara Gora“ [FOTO]

22.06.2015.

KUD Stara GOra

ROGATICA – Puna dva i po sata sinoć je u Rogatici trajao koncert posvećen prvoj godišnjici Udruženja za čuvanje tradicije „Stara Gora“, koje se na kulturnom nebu u gradu na obalama Rakitnice pojavilo 21. juna 2014. godine.

Smjenjivale su se igre i pjesme u kojim su učestvovali članovi folklornog ansambla, muzičari, pjevači i recitatori slavljenika, ali i brojni gosti među kojima su bili folkloristi i muzičari KUD „Živojin Vukadinović“ iz Međeđe kod Trstenika, narodni guslari Ilija Rabota i Zoran Golubović iz udruženja guslara „Starina Novak“ iz Pala i kao specijalni i drag gost Radmilo Zekić uz pratnju na klavijaturama Mladena Mihajlovića-Mende.

Koncert je otvorio mlađani Dejan Duvnjak recitujući „Zdravicu srpskom narodu“ Dobrice Erića, a onda su se smjenjivali folkloristi „Stare Gore“ od najmlađih do prve seniorske postave. Dupke puno gledalište u sali gradskog bioskopa imali su priliku da na djelu vide niz koreografija dječijih i igara Kosovskog pomoravlja, Šumadije i drugih krajeva uglavnom Južne Srbije.

Gosti iz Međeđe, sela desetak kilometara udaljenog od Trstenika sa oko 1500 stanovnika, u prvom nastupu predstavili su se svadbenim običajima iz svog kraja i igrama i pjesmama koje ih prate.

Dejan Duvnjak u drugom izlasku pred gledaoce recitovao je poemu „Rađajte srpkinje majke“, a najmlađi iz sekcije guslara „Stare Gore“ Nikola Matović uz gusle je otpjevao pjesmu „Gusle moje najdraža muziko“. Gledaocima se predstavio i Nikola Kovačević na harmonici, učenik Srednje muzičke škole u Istočnom Sarajevu.

Drugi i treći nastup gostiju iz okoline Trstenika protekli su u zanimljivim i dobro uvježbanim koreografijama igara iz Crne Trave i Leskovca.

Uz pratnju Mende na klavijaturama dvije pjesme otpjevala je talentovana Rogatičanka Sanja Marković, koju su gledaoci toplo pozdravili.

Tokom koncerta zapaljene su i na rođendanskoj torti pogašene dvije svjećice „Stare Gore“, čijim članovima će već na startu druge godine postojanja i rada ipak biti najveća rođendanska čestitka predstojeći odlazak na Međunarodni vidovdanski festival folklora na ostrvu Krf u bratskoj Grčkoj. Festival će se održati 28. a folkloristi „Stare Gore“ od kuće polaze u srijedu 24. juna.

Šlag na rođendansku tortu i slavlje „Stare Gore“ u dva navrata dao je i estradna zvijezda Radmilo Zekić. Otpjevao je više svojih starih i novih hitova, a ono što je izazvalo posebno čuđenje mnogih na koncertu je činjenica da niko od zvaničnika iz lokalne vlasti i društveno-politočkog života, pa čak i Centra za kulturu u čijim prostorijama koncert održan, nije bio prisutan?!

[royalslider id=”160”]

Tekst i foto: Sreten Mitrović