Mala matura – velika radost

06.06.2015.

Mali maturanti u Cajnicu

ČAJNIČE – Maturanti osnovne škole „Jovan Dučić“ u Čajniču, šetnjom od hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču do škole gdje im je bila organizovana zabava proslavili su matursko veče.

Prije nego su krenuli na zabavu, okupili su se u hramu, pomolili se Bogomajki Čajničkoj, i uz blagoslov i tople riječi protojereja-stavrofora Momira Vasiljevića, krenuli na proslavu svoje večeri.

„Draga djeco, radostan sam što u ime naše crkve mogu da vam čestitam završetak osnovnog školovanja i vašu malu maturu. Kada učimo gradivo i kada dobijamo dobre i odlične ocijene onda svoju radost dijelimo sa svojim najbližima. Najprije se raduju sa nama roditelji, otac i majka. Zato je dobro da ste posle završetka Osnovne škole, došli ovdje u hram da svi zajedno zablagodarimo Bogu,Ocu svih nas, molitvom blagodarnosti i da se pomolimo Čudotvornoj Ikoni Majke Božije Čajničke Krasnice, što ste završili deveti razred.

Mali maturanti u Cajnicu 3

Skim ćete podjeliti najprije radost što ste završili jedan dio svog života, a kaže se „Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba“ nego sa Darodavcem svih dobara. Kada budete celivali Ikonu Majke Božije, zablagodarite i obratite joj se riječima “Majčice hvala ti za svu dobrobit koja si nam ukazala, što si nas štitila i molila Boga da nam podari zdravlje i blagoslov da ovu radost podjelimo sa svojim roditeljima, učiteljima i nastavnicima“.

Daj Bože, da dočekamo još radosti, zdravlja i da nas Bog čuva i rukovodi na putu vječnog spasenja. Još jednom čestitam vam djeco malu maturu i završetak osnovnog školovanja, čestitam takođe svima onima koji su se oko vas brinuli da dođete do ovog zajedničkog cilja. Neka vam je srećno i Bogom Blagosloveno. Amin“ – rekao je prota Momir.

Mali maturanti u Cajnicu 2

U svojim svečanim odorama, sinoć su započeli svoje matursko veče, i time završili jedan period svoga života. Do juče u školskim klupama a danas već odrasli ljudi, kreću u nove pobjede i nova saznanja.

Propraćeni velikim brojem sugrađana, maturanti su odisali radošću i iskrenošću kako i dolikuje djeci.

Kažu da će osnovnu školu pamtiti po svojim nastavnicima, druženju i devetogodišnjem programu koji su prošli i uspiješno završili.