Nagrada “Andrićevom Stazom” Srđanu Milićeviću

06.06.2015.

vgd staza srdjan milicevic

VIŠEGRAD – Književniku Srđanu Milićeviću danas je na manifestaciji “Višegradske staze” dodijeljena nagrada “Andrićevom stazom” za najbolju knjigu pripovjedaka.

Milićević je, nakon primanja nagrade, izjavio da se književna nagrada cijeni i po značaju pisca čije ime nosi.

“Andrić je nama piscima srpskog jezika svetionik, orijentir, utjeha i dar, ali na izvjestan način prokletstvo i noćna mora”, rekao je Milićević.

On je dodao da Andrić nije samo znao da kaže i zapiše, već i da u tom pisanju nagovijesti kako ispod svakog govora i žive riječi leži nepregledno more ćutnje mnogo sadržajnije i značajnije od riječi.

Milićević je istakao da za njega pisanje predstavlja utjehu i put na kojem se na izvjestan način pomirio sa sobom, svijetom i njegovim pravilima.

U okviru ovogodišnje “Višegradske staze” Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” predstavilo je “Spomenicu 1914-2014” akademika Vojislava Maksimovića i najnovije kalendare Prosvjete i Nove Zore.

Promovisana je i posthumno objavljena knjiga Bojana Maksimovića “Neko putuje noćas”, o kojoj je govorila profesor srpskog jezika Miljana Pecikoza.

Ona je rekla da je knjiga na osnovu pronađenih pjesama ovog autora, podijeljena u deset ciklusa, uglavnom poštujući tematski opus, ali i prateći hronološku nit nastajanja tekstova.

“Pjesnik Bojan Maksimović nije bio rob neke zadate forme, ali je naglasak stavio na suštinu onoga o čemu govori, refleksivne, rodoljubive, socijalne, pa i ljubavne pjesme našle su svoje mjesto u ovom rasadniku talenta”, rekla je Pecikoza.

Ona je dodala da se čitanjem zbirke “Neko putuje noćas” može prepoznati pjesnikova težnja da prikaže koliko je slobodan um stiješnjen slijepim okvirima svakodnevice.

Pjesnik Slobodan Ristović rekao je da je knjiga suočavanje sa vizijama i da je to proces kroz dvostruka ogledala koja daju mogućnost za viđenje sebe ispod one gleđi koja čuva od nagrizanja raznih tereta.

U okviru programa “Višegradske staze” danas će višegradski pjesnici Društva “Most” u 17.00 časova svoje stihove govoriti na Bikavcu, a potom u 20.00 časova u porti manastira Dobrun biće održano tradicionalno pjesničko veče.

Sutra, trećeg dana “Višegradske staze” u 11.00 časova biće promovisan roman Mirka Demića “Po(v)ratnički rekvijem”, a potom i nova izdanja Izdavačke kuće “Čigoja štampe” iz Beograda.

Ovogodišnja “Višegradska staza” završava se sutra monodramom “Poslednja šansa” Favi teatra iz Beograda.