Najnovije izdanje Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosnaske

IK „Dabar“ - 04. јуна 2015. 058.ba

dvotomna knjiga Srbljak IK Dabar

„SRBLjAK“ U DVA TOMA

VIŠEGRAD – U izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „DABAR“ objavljena je bogoslužbena knjiga „SRBLjAK“ u dva toma, na preko 1.500 stranica.

Ovaj projekat rađen je po blagoslovu Mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i njegovog zamjenika Vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog, Grigorija, i trajao je tri i po godine.

U ovoj knjizi sabrane su službe Srbima svetiteljima, raspoređene po mjesecima i datumima crkvene godine i predstavljaju dopunu minejskim službama koje su u svakodnevnoj bogoslužbenoj upotrebi. „Srbljak“ je bogoslužbena knjiga koja se neprestano dopunjuje jer se u Crkvi obrazuju i vaspitavaju Novi svetitelji koje Pomjesna srpska pravoslavna Crkva uvrštava u kalendar, „kao činjenicu Bogom potvrđenu“.

Ova knjiga je od neprocenjive vrijednosti za crkvenu pedagogiju, naglašava protojerej-stavrofor dr Vladimir Stupar, koji je napisao predgovor za „Srbljak“.

– Bogosluženje Crkve predstavlja mesto gde se na hristopodoban način ostvaruje punoća života sa Svetom Trojicom. Službe Srbljaka eshatološki i proročki otkrivaju lepotu Carstva nebeskog u ličnosti Svetitelja. Naše lično iskustvo života u Hristu ostvaruje se kao događaj zajednice, a bogosluženje ima funkcionalnu ulogu u ličnosnom opštenju sa Svetiteljima upravo kao blagodatni odnos, podsjeća Stupar.

Protojerej-stavrofor Vladimir Stupar posebno ističe da je cjelokupno asketsko-blagodatno iskustvo koje se ostvaruje u okvirima crkvene pedagogije pretočeno u bogoslužbene pjesme Srbljaka i prestavljaju za one koji su ostvarili ili su na putu da ostvare crkveni način postojanja, neprocjenjivo blago i neiskazanu radost molitvenog opštenja sa Bogom i Njegovim Svetima u kojima se Bog proslavlja.

– Proslavljajući Boga i Njegove Svete i sami bivamo proslavljeni u Crkvi, ostvarujući svoje večno naznačenje na putu spasenja i oboženja, poručuje protojerej-stavrofor Vladimir Stupar.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,