Nove donacije poljoprivrednicima u Rogatici

25.06.2015.

Poljoprivredna izlozba Rogatica 2013

BALIRKA ZA TRAVU I LAKTROFRIZERI

ROGATICA – Poljoprivrednici u Rogatici okupljeni u opštinskom udruženju „Agropartner“ dobili su ovih dana dvije nove donacije. U prvoj je riječ o balirki za rolovanje (uvijanje) pokošene trave u PVC folije koju je donirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju „Džajka“.

Vrijednost donacije je 14.000 maraka, a predsjedniku udruženja „Agropartner“ Nenadu Planinčiću uručio ju je projekt koordinator „Džajke“ Mijoši Hiroki iz kancelarije u Skelanima.

– Ovo je, rečeno je tim povodom, još jedna u nizu različitih donacija kojim Vlada dalekog Japana realizujući projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ pomaže unapređenje poljoprivredne proizvodnje u opštinama Rogatica, Srebrenica i Bratunac.

Što se tiče balirke, ona će kao i ostale mašine koje smo dobili od Japanaca, biti na raspolaganju članovima naše Udruženja, kojih ima preko 60 širom opštine, na način propiosan posebnim pravilnikom koga smo nedavno donijeli. U svakom slučaju usluge će biti jeftinije nego da koristimo balirku trećih lica, naglasio je Planinčić.

Pored balirke koja će dobro doći pred predstojeću koševinu trave i sakupljanja sijena, „Agropartner“ ovih dana dobio je i šest laktofrizera, odnosno namjenskih rashladnih uređaja za čuvanje i skladištenje mlijeka do ustupanja mljekarama.

Laktofrizere su zajednički obezbijedili Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj putem projekta „Razvoj ruralnog preduzetništva IFAD, Ministarstvo za poljoprivredu u Vladi Srpske i opština Rogatica sa učešćem od 20 posto od ukupne vrijednosti donacije 26.000 maraka.

– Laktofrizere smo već podijelili proizvođačima mlijeka na području opštine. Po jedan je otišao u Plješevicu, Babljak, Stjenice, Zaganoviće, Berkoviće i Krvojeviće, reče prvi čovjek „Agropartnera“ Nenad Planinčić.