Novi vodovod poslije više od pola vijeka

16.06.2015.

Rekonstrukcija vodovoda

FOČA – Međunarodni tender za izgradnju prve faze projekta „Vodovod i kanalizacija u Foči“ kojom će ova lokalna zajednica konačno riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja, a stare azbestne cijevi zamijeniti savremenim, raspisan je danas, potvrdio je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Prva faza projekta obuhvata izgradnju glavnog dovodnog cjevovoda od kaptaže Lučka vrela do novog rezervoara koji će se graditi na većoj visinskoj zoni u naselju Obilićevo, izgradnju rasteretne komore, automatske hlorne stanice i izgradnju 2000 kućnih priključaka sa automatskim očitavanjem.

-Foča će ovom investicijom dobiti dovoljne količine zdrave vode za piće. Stare azbestne cijevi koje su postavljene 1958.godine , konačno će biti zamijenjene cijevima izgrađenim od materijala koji odgovara svjetskim standardima-rekao je Mašić.

Druga faza ovog, prema Mašićevim riječima, najvećeg infrastrukturnog projekta u Foči u posljednjih pedeset godina, podrazumijeva zamjenu sekundarne mreže, izgradnju vodovoda do Dragočave, izgradnju vodovoda u Miljevini i rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže.

-U trećoj fazi uslediće izgradnja kolektora za prečišćavanje optadnih voda u koji će se sabirati sve otpadne vode iz grada, prečišćavati i prečišćene puštati u Drinu-pojasnio je Mašić.

On je dodao da je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže kapitalni projekat kojim će se u Foči riješiti jedan od najvećih problema sa kojima se građani suočavaju. Projektne aktivnosti počele su prije dvije godine, a za sve faze rekonstrukcije lokalna skupština je odobrila zaduženje do 10 miliona KM.

Projekat Vodovod i kanalizacija u 23 opštine provode Vlada Srpske i Evropska investiciona banka.

Glavni cjevovod Lučka vrela–Foča izgrađen je 1958.godine. Postavljene su azbestne cijevi bez hlorne stanice tako da se hlorisana voda i danas obavlja mehanički. Zbog dotrajalosti sistema gubici na mreži godinama su veliki, a kvarovi veoma česti.

Radio Foča - Radmila Đević