Novo iz Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici

13.06.2015.

Rogtica-Dom za starija lica Sunce

KUĆNA NjEGA I POMOĆ U KUĆI

ROGATICA – U Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici trenutno pozne životne dane provodi 50-tak lica. Direktor ove ustanove Radomir Ćućula reče da je interes za boravak u Domu neočekivano veliki, ali da se zainteresovanim, zbog ograničenih prostornih mogućnosti, ne može da udovolji svim koji bi željeli da budu ovdje smješteni.

To je razlog da je „na čekanju“ desetina kandidata od Rogatice do Višegrada, Rudog, Čajniča, Foče, ali i Srebrenice, Bratunca i nekih drugih mjesta Republike Srpske.

Pošto ne mogu da udovolje željama za smještaj, u Domu su odlučili da svoj kadrovski potencijal iskoriste za kućnu njegu i pomoć u kući zainteresovanim u Rogatici i okolini. U obzir dolazi pomoć i njega starijih i iznemoglih lica i lica sa invaliditetom koja nisu u stanju da se sami brinu o sebi.

– Razloga da svoje staračke dane povjere Domu, dodaje Ćućula, ima dosta. Prije svega to je ustanova koja ima kvalifikovano radno osoblje sa zavidnom reputacijom na prepoznavanju problema starih i bolesnih kojim pristupa individualno i sa puno pažnje i profesionalnosti.

Uz dogovor sa bolesnim, ali i članovima njihovih porodica, Dom nudi usluge od pospremanja i čišćenja stambenog prostora do dostave obroka i pomoć u hranjenju korisnika, zdravstvenog nadzora, kupovine potrebnih namirnica i lijekova, pranje i peglanje posteljine i usluga socijalnog rada.

U obzir dolazi i održavanje lične higijene – kupanje, presvlačenje, promjena posteljine, kataterizacija, mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi i prevoz na specijalističke preglede uz pratnju medicinskog osoblja i drugih usluga starijim i iznemoglim osobama prema dogovoru, reče direktor Ćućula uz napomenu da su usluge njege i pomoći dostupne svakim radnim danom od 7 do 21, a vikendom od 7 do 14 časova.

Tekst i foto: Sreten Mitrović