Održana šesta Konferencija beba: Povećanje nataliteta-zadatak nadležnih

26.06.2015.

Konferencija beba u Foci

FOČA – Manifestacija „Konferencija beba“ čiji je cilj afirmisanje nataliteta jačanjem istinskih vrijednosti porodice, okupila je u sinoć na Gradskom trgu u Foči 127 beba do dvije godine starosti rođenih u protekla 24 mjeseca.

Sa šeste smotre beba, koju zajedno oranizuju opština Foča i resorno ministarstvo, poručeno je da su promocija porodice i zdravog rađanja, kao i povećanje broja rođenih prioriteti nadležnih institucija.

Dječica, njihove mame, tate, bake i deke, zaigrali su i zapjevali na fočanskom trgu uz zabavne koreografije mališana Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” i “Klincograda”.

Za sat vremena druženja izabrali su tročlano predsjedništvo. Titulu predsjednice ponijela je Magdalena Živanović, rođena 31. maja, prva potpredsjednica je Nevena Pljevaljčić, koja je na svijet došla tri dana prije predsjednice, dok je dvogodišnja Marija Tešević izabrana za drugu potpredsjednicu.

Konferencija beba u Foci 2

Za najporodicu proglašena je porodica Tanje i Jadranka Kulić sa petoro djece, od kojih najmlađe ima šest mjeseci, a najstarije petnaest godina.

-Nije lako, potrebno je mnogo čega za višečlanu porodicu poput nas, najviše psihičke i fizičke snage, ali je mnogo više lijepih momenata i trenutaka, koje svakodnevno doživljavamo sa djecom i to je ono što se nikakvim parama ne može da plati-istakla je majka Tanja Kulić.

Svi su nagrađeni novčanim i drugim prigodnim nagradama, koje je obezbijedila opština Foča. Zamjenica načelnika opštine Radenka Srndović istakla je da je porodica stub društva, a da porast nataliteta mora biti zajednički zadatak svih institucija, od lokalnih do republičkih .

-Pored ovih promotivnih aktivnosti, svako novorođeno treće, četvrto, i naredno dijete, podržavamo sa 1.000. maraka, zatim planiramo uvijek sredstva i po osnovu rođenja djeteta čiji roditelji nisu zaposleni, za te namjene planirano je 50 000 maraka-rekla je Srndovićeva i dodala da opština posljednjih godina izdvaja sredstva i za podršku vantjelesnoj oplodnji.

U Foči je posljednjih godina natalitet u opadanju. Od početka ove godine rođeno je pedeset osam beba. Organizatori Konferencije beba očekuju da će narednih godina broj novorođenih Fočaka biti veći, što je i zadatak ove manifestacije, koja se osim Foče , organizuje u još 23 opštine i grada u RS.