Opština Novo Goražde uključena u međunarodni Program razvoja privatnog sektora

09.06.2015.

prezentacija potencijala opstine Novo Gorazde

PROGRAMSKI DO JAVNO PRIVATNOG PARTNERSTVA

NOVO GORAŽDE – Lokalna administracija opštine Novo Goražde privodi kraju projekat “Strategija razvoja privatnog sektora”, koga finansijski podržava. Švedska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), u sklopu međunarodnih naprednih programa obuke za razvoj privatnog sektora.

Po riječima Tomislava Čarapića, rukovodioca opštinskog odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Novom Goraždu, ovaj projekat je pokrenut prije dvije godine i pored Bosne i Hercegovine obuhvata područje Kosova, Gruziju, Ukrajinu i Moldaviju.

-Ovaj Program implementiraju Švedski međunarodni Institut za javnu administraciju i konsultantska kuća “Jarskog Konsult” iz Švedske, u nastojanju da doprinese razvoju održivog privatnog sektora, uz jačanje saradnje između javnog i privatnog sektora, bolje funkcionisanje tržišta i poboljšanje integracija u svjetskoj trgovini, pojašnjava Čarapić.

On dodaje da je nakon provedenog konkursa i intervjua od strane predstavnika švedskih organizacija, dobio jedinstvenu priliku da predstavlja opštinu Novo Goražde u PSDS Programu.

-Tako je u dosadašnjem dijelu programa opština Novo Goražde predstavljena kroz izrađeni akcioni plan upošljavanja slobodnih kapaciteta objekta “DC Gradina”, a predstavljeni su i njeni potencijali pogodni za implementaciju projekata javno privatnog partnerstva, ističe Čarapić.

Tako je Čarapić dvadesetak dana učestvovao u naprednim treninzima koji su održani u Štokholmu u novembru 2014. godine, te tokom maja i početkom juna ove godine na regionalnim konferencijama u Tbilisiju i Kazbegiju, u Gruziji.

-Na ovim skupovima mali smo priliku da predstavimo organizacije iz kojih dolazimo i potencijale sa kojima raspolažemo. Obišli smo lokalne zajednice Kista, Tallberg i Orsa u Švedskoj, kao i firmu “GM Pharmaceuticals” u Tbilisiju, kaže Čarapić, dodajući da su učesnici iz Bosne i Hercegovine pored izrade akcionih planova organizacija i preduzeća iz kojih dolaze radili i na zajedničkom planu promocije javno privatnog partnerstva.

Ovom prilikom uradili su dokument sa osnovnim pojmovima, zakonskom regulativom po svim nivoima i dosadašnjim postignućima iz oblasti javno-privatnog partnerstva.

-U ovom dijelu opština Novo Goražde predstavljena je sa dosadašnjim započetim projektima koncesionog modela javno-privatnog partnerstva i mogućim narednim projektima, podsjeća Čarapić.

Realizacija Programa razvoja privatnog sektora (Private Sector Growth Strategies – PSGS) je počela 1. septembra 2014. godine i trajaće tačno godinu dana.