Otvorena izložba fotografija prvog ratnog fotoreportera

06.06.2015.

Izlozba Risto (3)

ANDRIĆGRAD – U galeriji “Lubarda” u Andrićevom institutu večeras je otvorena izložba oko 60 fotografija iz Prvog svjetskog rata, autora Riste Marjanovića, pod nazivom “Nemojte nas zaboraviti”.

Viši kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu, koji je priredio izložbu, Branislav Stanković kaže da je riječ o fotografijama posvećenim dobrovoljcima u Velikom ratu, prvog ratnog fotoreportera Riste Marjanovića, koji je rođeni Šapčanin.

“Mislim da je ovo veoma značajan projekat, kao i svaki sličan projekat koji se odnosi na taj period”, naveo je Stanković.

On je rekao da je izložba misija da se ne zaboravi ono što je bilo, te da bi mladi ljudi trebalo da budu “inficirani” istinom o prošlosti kako bi je bolje razumjeli.

Izlozba Risto (1)

“Poslije Luvra izložba je otvorena u Londonu, a zatim u SAD, a ove fotografije su večeras izložene u Andrićgradu”, rekao je Stanković, dodajući da izložba može da se gleda kao slikovnica Velikog rata.

On je istakao da je izložba posvećena dobrovoljcima koji su došli iz svih srpskih zemalja, Evrope, Amerike da pomognu Srbiji i ugroženom srpskom narodu.

“Fotografije Riste Marjanovića, kao ubjedljiv i vjerodostojan svjedok minulog vremena, i nakon jednog vijeka ne ostavljaju nas ravnodušnim, a zahvaljujući tome, zagledani u njegove fotografije nastale u velikom ratu, možemo da osjetimo miris zapaljenih kuća i beznađe zbjegova”, rekao je Stanković.