Oživljavanje stare zgrade osnovne škole na Borikama

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 29. juna 2015. 058.ba

Skola na Borikama

POČINjU UNUTRAĐŠNjI RADOVI I UREĐENjE OKOLIŠA

ROGATICA – Nakon stavljanja nove krovne konstrukcije i pokrivanja novim limenim krovom, kao prvom fazom zaštite od daljeg propadanja, stara zgrada osnovne škole na Borikama koja se nalazi neposredno uz crkvu Svetih apostola Petra i Pavla sa kojom je paralelno građena i otvorena davne 1910. godine, završena je i druga faza kroz koju je ovaj objekat građevinski dobio zaokruženu željenu i projektovanu cjelinu.

Izvršena je potpuna rekonstrukcija zgrade koja je bila u dubokoj fazi propadanja. Čak se predlagalo i da se sruši da ne kvari okoliš u kome je i porta crkve. Na njenu sreću i zadovoljstvo mnogih koji su kroz nju prošli stičući osnovna znanja za buduće profesore, ljekare, inženjere, novinare i druge stručnjake, uspješne zanatlije i dobre poljoprivrednike.

Prihvaćena je ideja da se ona oživi i pretvori u sportsko-rekreacioni centar i umjesto đaka da okuplja sportiste koji bi na boričkom platou, gdje se krvna slika u pozitivnom promijeni za nedelju dana, skupljali snagu za nove sportske uspjehe.

Put da to i postane uveliko je trasiran. Zgrada ne samo da je pokrivena, nego je rekonstrukcijom dobila novi izgled.

Sada je na redu unutrašnje uređenje. I taj posao, kako reče načelnik opštine Tomislav Puhalac, već ugovoren i obaviće „Kuća stil“ iz Rogatice. Opština je i inače investitor oživljavanja ovog objekta iz kredita sa kojim se zadužila kod NLB Razvojne banke u Banja Luci.

Zgrada bivše škole u novom ruhu imaće 570 kvadratakorisne površine. Sačinjavaće ga prizemlje i sprat. U prizemlju će se uz ulazni hol nalaziti recepcija, restoran, teretana i ostale prateće prostorije, a na spratu šest soba za odmor i spavanje. Tu je i natkrivena terasa ispod koje će biti pozornica i prostor za ljetne kluturno-zabavne i slične manifestacije.

– Uz unutrašnje uređenje zgrade, rekao je načelnik Puhalac, uporedo će se raditi i na uređenju okoliša sa izgradnjom sportsko-rekreacionih terena za male sportove, tako da će ovaj mini sportsko-rekreacioni centar već od jeseni moći primiti i prve goste.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,