Počela 36. „Višegradska staza“ – Cvijeće i recital za nobelovca

05.06.2015.

Visegradska staza

VIŠEGRAD – Polaganjem cvijeća učenika višegradske Srednje škole „Ivo Andrić“ na bijeli mermerni obelisk kraj ćuprije na Drini, ozvaničen je početak ovogodišnje 36. „Višegradska staze“, 23-će po redu u Republici Srpskoj, kulturne manifestacije posvećene uspomeni na život i djelo književnika i nobelovca Iva Andrića.

Prostor oko Andrićevog spomenbika, specijalno za ovu priliku očistili su višegradski komunalci, a kapije gradilišta oko ćuprije bile su otvorene.

Višegradski srednjoškolci su za ovu priliku, na donjoj bašti pored ćuprije, priredili recital pod nazivom „Andrić u Višegradu i o Višegradu“, koji je priredila profesor Dijana Inđić Milošević.

Visegradska staza 2

19. Susret bibliotekara RS

Na ovogodišnjem 19. susretu bibliotekara Republike Srpske, koji su održani u Višegradu u okviru kulturne manifestacije „Višegradska staza“, povelja „Đorđe Pejanović“ dodjeljena je Narodnoj biblioteci „Đirilo i Metodije“ iz Prijedora.

Povelja „Đorđe Pejanović“ dodjeljena je i najboljim bibliotekarima Srpske, Radmili Velimir iz Narodne Biblioteke „Branko Radičević“ Derventa i Biljani Pajić iz Narodne biblioteke Milići, te najboljem menadžeru u bibliotekarstvu, Ozrenki Đurić, iz Narodne biblioteke „Branko Čučak“ Han Pijesak.

Povelje nagrađenima će uručiti Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske, na svečanoj Akademiji, u sklopu ovogodišnje „Višegradske staze“.

Visegradska staza 3

Svečana akademija

Tradicionalnu besjedu o Andriću, na svečanoj Akademiji večeras u velikoj sali Doma kulture, koja počinje u 20,00 časova, govoriće profesor dr Jelena Novaković iz Beograda.

Učesnike svečane akademije pozdraviće načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković, a Stazu će otvoriti ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Odlomke iz Andrićevih djela govoriće glumac Vladimir Čukurbić, a u umjetničkom programu nastupiće Crkveno-gradski hor „Sveti knez Lazar“ iz Priboja i Ignjat Miličević.

Prvog dana „Višegradske staze“ biće otvorena izložba knjiga „Čigoja štampe“ iz Beograda i „Dabra“ iz Dobrunske Rijeke.

U Gradskoj galeriji Višegrad je izložba djela nastalih na prošlogodišnjem međunarodnom likovnom saborovanju, a u holu Doma kulture postavljena je izložba „Jezik i pismenost“, Narodne biblioteke Kragujevac.

Prosvjetine promocije

U okviru ovogodišnje „Višegradske staze“ Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, u subotu, 6. juna u 12,00 časova, predstavlja „Spomenicu 1914-2014“, Akademika Vojislava Maksimovića i najnovije kalendare Prosvjete i Nove Zore, a biće dodjeljena i Prosvjetina književna nagrada „Andrićevim stazama“.

Predviđena je i promocija posthumno objavljene knjige Bojana Maksimovića „Neko putuje noćas“.

Za subotu su najavljene i dvije pjesničke večeri. Višegradski pjesnici Društva „Most“ u 17,00 časova svoje stihove govoriće pored hladnjaka na Bikavcu u okviru programa pod nazivom „Pjesnički pogled na Višegrad“, a potom u 20,00 časova u porti manastira Dobrun je tradicionalno pjesničko veče.

U nedelju, 7. juna, trećeg dana „Višegradske staze“ u 11,00 časova je promocija romana Mirka Demića, „Po(v)ratnički rekvijem“, a potom i novih izdanja Izdavačke kuće „Čigoja štampe“ iz Beograda.

Ovogodišnja „Višegradska staza“ završava se 7. juna monodramom „Poslednja šansa“, Favi teatra iz Beograda.

Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije su opština Višegrad, Dom kulture i „Prosvjeta“ Višegrad. Generalni sponzor „Višegradske staze“ je Zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad.