Počelo obilježavanje Vidovdana

28.06.2015.

Vidovdan u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je počelo obilježavanje Vidovdana, krsne slave hrama Svetog kneza Lazara i kosovskih mučenika i obilježavanje četiri godine od gradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava.

Svečanost je počela liturgijom u hramu Svetog kneza Lazara, koju služi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Protojerej-stavrofor Darko Đoko rekao je Srni da je Vidovdan centralni praznik koji pokazuje opredjeljenje Srba kroz istoriju.

“Na različite načine bogatim programom danas se prisjećamo Vidovdana, kako bi se zajedno sjetili opredjeljenja srpskog naroda za smislom i za nečim većim od prostog i golog života”, kaže Đoko.

Nakon liturgije, predviđena je svečana litija i obred lomljenja slavskog kolača, a na velikoj bini ispred hrama biće održan koncert etno grupe “Iva” iz Doboja.

Vidovdan u Andricgradu 2

Na platou ispred poslovne zgrade Preduzeća “Hidroelektrane na Drini” u Andrićgradu danas će biti otkriven spomenik srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.

Organizatori vidovdanskih svečanosti u Andrićgradu rekli su Srni da bi spomenik u 17.00 časova trebalo svečano da otkriju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Spomenik visok 1,25 metara, djelo je akademika Nikole Jankovića, koji je autor i Tesline statue koja je otkrivena u novembru 2013. u NJujorku na Long Ajlendu povodom 70 godina od smrti velikog naučnika.

Prema najavama organizatora, na svečanosti će govoriti predsjednik Srpske Milorad Dodik, osnivač Andrićgrada Emir Kusturica i akademik Matija Bećković.

Svečanosti otkrivanja spomenika Nikoli Tesli u Andrićgradu trebalo bi da prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu koji počinje u 16.30 časova nastupiće i Kulturno-umjetničko društvo “Gračanica” iz Čikaga.

Kao i svake godine, Vidovdanskoj proslavi pridružiće se Andrićev institut sa galerijom “Petar Lubarda”.

U saradnji sa Kućom legata iz Beograda i Fondacijom Petra Lubarde iz Herceg Novog, u prostorijama galerije u 19.00 časova svečano će biti otvorena izložba slika i crteža ovog slikarskog genija.

U okviru Vidovdanske proslave, biće odigrana i predstava “Bela kafa” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića, a prema tekstu jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca Aleksandra Popovića.

Radnja predstave smještena je u period između 1941. i 1955. godine i govori o raspadu porodice bogatog industrijalca. Publika u Andrićgradu imaće priliku da uživa u ovom veličanstvenom komadu u kojem uloge tumače: Branko Vidaković, Olga Odanović, Pavle Jerinić, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović i Nada Šargin.

Početak predstave zakazan je za 21.00 čas na Vizantijskom trgu.

U večernjim časovima posjetioci Andrićgrada imaće priliku da uživaju u koncertu poznate beogradske rok grupe “Riblja čorba”, koji će svojim nastupom upotpuniti Vidovdansku svečanost, a ljubiteljima kvalitetne muzike prirediti spektakl.

Koncert će biti održan na Trgu Petra Drugog Petrovića NJegoša u 23.00 časa. Ulaz je besplatan.