Počeo Osmi simpozijum hirurga

19.06.2015.

simpozijum hirurga u foci

FOČA – Na Medicinskom fakultetu u Foči danas je počeo Osmi simpozijum hirurga Srbije i Republike Srpske sa međunarodnim učešćem.

Oko 200 hirurga iz više od 30 zdravstvenih ustanova iz BiH, Srbije i Crne Gore prisustvuje stručnim predavanjima o više tema iz oblasti onkologije, odnosno o hirurškim zahvatima pri liječenju raznih vidova karcinoma.

Specijalni gost simpozijuma, predsjednik Asocijacije za laparoskopsku i endoskopsku hirugiju Mađarske Janoš Bežila održao je predavanje o laparoskopskoj operaciji debelog crijeva.

On je istakao da se u Mađarskoj više od dvije trećine zakazanih operacija, koje nisu hitne, vrše na ovaj način. “Prednost laparoskopske operacije je prije svega za pacijenta koji se brže oporavlja i brže vraća normalnom životu. Laparoskopija zahtijeva dosta prakse, ali i dosta finansijskog ulaganja, jer je potrebno nabaviti instrumente”, rekao je Bežila.

On je dodao da u prvim godinama primjene ovaj vid operacije, zbog velikih ulaganja, nije bio isplativ, ali da je zahvaljujući velikom trudu zdravstvenih radnika, osiguravajući zavod preuzeo finansiranje.

Predsjednik Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva iz Srbije Nebojša Stanković rekao je da ovo najveći simpozijum hirurga u regionu.

“Hirurgija u Republici Srpskoj beleži napredak i mogu da konstatujem da je Foča napravila korak napred u raznim oblastima hirurgije, što je optimistično”, rekao je Stanković.

On je istakao da savremena hirurgija podrazumijeva vrhunski obučenog hirurga i najnoviju tehnologiju.

“Nažalost, svesni smo koliko naše države ulažu u zdravstvo, što je neuporedivo sa izdvajanjima u zapadnim zemljama, što utiče na kvalitet hirurgije. Naši hirurzi to nadoknađuju znanjem i upornošću”, napomenuo je Stanković.

Načelnik Hirurškog odjeljenja Univerzitetske bolnice u Foči Radmil Marić rekao je da ovogodišnji simpozijum tretira problematiku koja je najučestalija.

“To su maligniteti debelog crijeva, želuca, dojke. Mislim da Srpska zaslužuje da se ovoj problematici poveti više pažnje, jer će onkološka hirurgija tražiti mnogo više angažovanja, posebno Ministarstva zdravlja, ali i cijele zajednice”, rekao je Marić.

On je istakao da su prevencija i rana dijagnostika najbitniji u liječenju malignih bolesti, te da ovakvi skupovi doprinose razmjeni pozitivnih iskustava i usvajanju savremenih hirurških metoda.

Seminar se održava u organizaciji Asocijacije hirurga Republike Srpske, Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva iz Srbije i Univerzitetske bolnice u Foči.