Poljoprivreda u Rogatici – Malinari na obuci

26.06.2015.

Obuka malinara u Rogatici

ROGATICA – Na zajedničkom zadatku ka što uspješnijem zaživljavanju proizvodnje malina kao nove grane u poljoprivredi opštine Rogatica, Udruženje voćara „Rogatica“, Savez proizvođača jagodičarskog voća u BiH i Udruženje voćara „Drina“ iz Kantona Goražde, provodeći projekat „Caritasa“ za unapređenje proizvodnje voća, juče, 25. juna, u Rogatici su organizovali predavanje na temu „Tehnologija uzgoja jagodičarskog voća po principu integralne proizvodnje“.

Bila je to svojevrsna prezentacija proizvodnje malina i drugog jagodičarskog voća kroz đubrenje i zaštitu nasada. Cilj je da se postigne što veća količina kvalitetnih plodova ovih sve traženijih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu sa što većim korištenjem organskih đubriva a manjom upotrebom hemije od sadnje do berbe.

Obuka malinara u Rogatici 2

O iskustvima na tom planu na prezentaciji govorili su stručnjaci iz Poljoprivredno-savjetodavne službe u Kantonu Goražde. Izneseno dobro će doći za 15 malinara sa područja opštine koji su ovog proljeća po prvi put organizovano zasadili maline na 26 dunuma zemljišta, a bilo je dosta i onih koji planiraju da naredne jeseni i godina postanu malinari.

– Malinari u Rogatici, reče predsjednik Udruženja voćara Slobodan Obrenović, sklopili su ugovore sa DOO HIP-EX iz Novog Goražda da uz kredit od 2000 do 2500 maraka po dunumu zasađenih malina i 4 posto kamata dobiju sadnice malina, sistem navodnjavanja i zaštite, potrebne količine osnovnih mineralnih gnojiva i stručni nadzor u svim fazama proizvodnje.

Vraćanje duga malinari će nakon godinu grejs perioda vršiti u malinama. Njihova obaveza prve godine je 30, druga 40 i treća 30 posto vrijednosti duga po tržišnim cijenama maline u vrijeme predaje, rekao je Obrenović.

Tekst i foto: Sreten Mitrović