Prinova u gateru Lovačkog udruženja „Rogatica“

18.06.2015.

Krmaca u gateru

KRMAČA „GICA“ OPRASILA ŠESTORO DIVLjAKA

ROGATICA – U gateru za obuku pasa goniča Lovačkog udruženja „Rogatica“, koji se nalazi u Rosiljama na imanju Ratomira-Rate Bogdanovića u Drobnićima nepunih pet kilometara od Rogatice, početkom juna povećan je broj divljih svinja.

Četverogodišnja divlja krmača „Gica“ oprasila je šestoro prasadi od kojih je troje muškog i troje ženskog pola. Prošle godine „Gica“ je na svijet donijela devetoro prasadi i dvoje od njih su još, kao dvisci, u gateru.

– Krmača-majka je dobre fizičke kondicije i prasad dobro napreduju. Dio njih će život nastaviti u gateru, sa još troje svoje sabraće, a dio će biti prodat drugim gaterima ili ljubiteljima ove vrste divljači, priča Ratomir Bogdanović, koji brine o životinjama u gateru.

Dona i psici

– Ono što je interesantno, naglašava Bogdanović, oplodnju krmače-majke izvršio je vepar „divljak“ koji je vođen ljubavnim zovom provalio zaštitnu ogradu, ušao u gater, obavio muški dio posla i vratio se u svoje prirodno stanište u šumama u okolini gatera. Interesantno je i to da ga krmača nije slijedila iako joj je bio prolaz slobodan, nego je „što je sigurno,sigurno“ ostala u gateru i poslije četiri mjeseca na svijet donijela šestoro mladih i simpatičnih divljaka.

I dok „Gica“ u jednom dijelu štale Rate Bogdanovića majčinski bdije nad svojim divljacima, dotle se u drugom kraju iste prostorije kratkodlaki istrijaner keruša „Dona“ zabavila oko devetočlanog okota, od čega sedam muških i dvoje ženskih psića, koji, iako još nisu prohodali, bojom i rasom u potpunosti slijede majku, priča Bogdanović, koji kao lovac i ljubitelj životinja ima još skoro 20 pasa različitih rasa, boja i veličina.

Tekst i foto: Sreten Mitrović