Projekat “Podrinje” razvojna šansa za opštinu Foča

23.06.2015.

podrinje

FOČA – Energetika, turizam, šumarstvo i poljoprivreda, ključne su oblasti u kojima opština Foča vidi mogućnost saradnje sa srbijanskim opštinima u okviru projekta “Podrinje”, koji zajedno sprovode Vlada RS i Vlada Srbije , sa ciljem razvoja ovog područja.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, koji je ispred ove lokalne zajednice član Savjeta korisnika projekta “Podrinje” ocijenio je ovaj program kao razvojnu šansu za fočansku opštinu.

-Riječ je o programu u kojem vidimo veliku šansu za prosperitet i mi ćemo nastojati da kroz ovaj projekat unaprijedimo uslove života u Foči. Ono u čemu je naša mogućnost za saradnju sa srbijanskim opštinama jesu naši turistički potencijali, zatim izgradnja hidrocentrala, poljoprivredni kapaciteti, a sve naše prijedloge dostavićemo do kraja jula, kako bi bili razmotreni i kako bismo mogli na vrijeme da krenemo u realizaciju sa opštinama preko Drine-rekao je Mašić.

Pored projekta Podrinje, ove godine, zahvaljujući ranije stečenim iskustvima na projektu prekogranične saradnje sa opštinom Plužine, Foča će nove prekogranične veze uspostaviti sa srbijanskim gradom Užicem.

-To je vrlo ozbiljan projekat koji je usmjeren na spasavanje nesreća na vodi i predupređivanje izbijanja takvih nesreća. Mi imamo iskustva u tom pogledu, imamo naša spasilačka društva, zatim skipere, raftere, koji će da obave taj dio posla i za nas je ovaj projekat jedan od prioriteta-kazao je Mašić.

Projekat “Podrinje”

Pored opštine Foča, u projekat Podrinje uključeno je trideset lokalnih zajednica u Srpskoj i Srbiji koje će imatii priliku za unapređenje standarda, veću zaposlenost, podizanje konkurentnosti privrede i zajednički izlazak na tržišta. Realizacija programa Podrinje, kao jednog od rezultata specijalnih i paralelnih veza RS i Srbije, počeće 2016. godine, kada će biti usvojen i budžet, a pojedini projekti moći će da se finansiraju iz fondova EU namjenjenih prekograničnoj saradnji.

Radio Foča - Radmila Đević