Promovisan 17. broj Istorijskih svesaka

14.06.2015.

Istorijske sveske 17

ANDRIĆGRAD – U čitaonici Andrićevog instituta u Andrićgradu danas je promovisan 17. broj “Istorijskih svesaka”, koji donosi četiri teksta, objavljena na 52 stranice.

Prvi tekst “Doživljaji srpskog dobrovoljca Mirka Jovanovića” govori o ratnom putu Jovanovića od 1914. do 1921. godine, a prilog je priredio Goran Miloradović.

“Jovanović je rodom iz Banjaluke, po povratku iz Rusije obratio se Ministarstvu unutrašnjih djela Kraljevine SHS kojem je dao dužu izjavu u kojoj je opisao svoja ratna iskustva, od velikog značaja za poznavanje istorije dobrovoljačkog pokreta”, rečeno je na današnjoj promociji u Andrićgradu.

U rubrici “Dokumenta” Miroslav Perišić nastavlja objavljivanje izvještaja srpskih poslanika iz Beča od 1874. do 1914. godine.

Na promociji je rečeno da će “Istorijske sveske” i u narednim brojevima nastaviti sa objavljivanjem ovih dokumenata od izuzetnog značaja za poznavanje istorije diplomatskih odnosa Austrougarske i Srbije krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Nastavak iz prošlog broja je tekst “Uspomene na cara Nikolaja Drugog kod Srba uoči i poslije Drugog svetskog rata”, koji je napisala Milana Živanović, a u kojem se govori o tome kako su se kod srpskog naroda između dva svjetska rata razvijala i mijenjala predstava, svijest i uspomena na ruskog cara Nikolaja.

U majskom broju “Istorijskih svesaka” Mihail Škarovski priredio je tekst pod nazivom “Vojno sveštenstvo Ruskog korpusa u Jugoslaviji”, a tekst sa ruskog jezika preveo je Petar Rosić.

Ruski korpus je bila najveća vojna jedinica koju je ruska emigracija osnovala tokom Drugog svjetskog rata i koja je od 1941. do 1945. ratovala na tlu Jugoslavije, uglavnom, protiv komunističkih odreda pod komandom Josipa Broza.

Korpus je u svom sastavu imao vojno sveštenstvo pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Na promociji je najavljeno da će u sljedećem broju biti objavljen rad Boška Brankovića “Sjećanja sveštenika Nikodima Novakovića na progon u toku Prvog svjetskog rata”, te rad Borivoja Miloševića “Gavrilo Princip i Sarajevski atentat u američkoj štampi 1914 godine”.