Promovisana knjiga “Agape antologija”

05.06.2015.

Agape antologija

ANDRIĆGRAD – U knjižari “Ili-ili” u Andrićgradu večeras je promovisana knjiga “Agape antologija”, autora Aleksandra Gajšeka.

Gajšek je rekao da je “Agape antologija” nastala povodom 10 godina televizijskog serijala i da se u njoj nalazi 12 intervjua.

“Vodio sam se nekim kriterijumima unutrašnjeg doživljaja, potom kako je publika reagovala i pokušavao sam da tematski pokrijem ono što smo kroz serijal obrađivali”, ističe Gajšek.

On je naveo da su u knjizi zastupljene teme iz psihologije, filozofije, nauke, umjetnosti, stvaralaštva i sve oblasti duha koje pomažu da se dođe do odgovora ko je to čovjek.

“Tu su bili po mom mišljenju naši mudraci, naša duhovna intelektualna elita, koja je iz svog segmenta priložila jednu ciglu u tom neimarskom građenju jednog hrama mudrosti, a ja to tako doživljavam”, kaže Gajšek.

On je izdvojio u duhovnom smislu blaženopočivšeg patrijarha Pavla, u umjetničkom Emira Kusturicu i Matiju Bećkovića, a kao najemotivniji intervju izdvojio je priču sa Jelenom Genčić i njenim odnosom sa Novakom Đokovićem.

Gajšek je rekao da Andrićgrad ima planetarni značaj zato što nigdje na svijetu ne postoji grad koji je posvećen jednom umjetniku, kao što je to slučaj da je Kusturica posvetio grad Ivi Andriću.

“Želja da sve što su krvave ratne godine i vekovi rušili, on je vaskrsao i spojio u jednu veličanstvenu sintezu sve te stilove i civilizacije koje su ovde postojale od Rimljana, islama, hrišćanstva, renesanse i uspio da na njegov genijalan način uklopi”, zaključio je Gajšek.