Sutra u Rogatici – „Stara Gora“ pred gledaocima

20.06.2015.

Stara Gora pozvinica

ROGATICA – Sutra, nedelja 21. juna, Udruženje za očuvanje tradicije „Stara Gora“ u Rogatici obilježava godinu rada. To je sjećanje na dan kada je grupa entuzijasta, uglavnom rođenih na području koje se od pamtivijeka zove Stara Gora, a radi se o kraju koji se prostire od Starogorskih stijena kojim je omeđena ljeva strana kanjona Drine iznad sela Stari Brod i Tatinica pa sjeverozapadno preko boričkog platoa i berkovićke Prodole sve do Babića bora na kraju Sokolovića u opštini Sokolac, odlučila da u cilju očuvanja tradicije iz bogate usmene i novije pisane baštine ovog područja, osnuju udruženje koje će to čuvati i njegovati.

Počeli su sa folklorom, izvornim pjevačkim grupama i guslarima sa ambicioznim planovima i u drugim oblastima usmenog i pismenog stvaralaštva.

Ono što su u prvoj godini postojanja postigli oni će sutra, nedelja, u 18 časova prezentirati na velikom godišnjem koncertu na igralištu malih sportova kod Doma kulture na kome će se gledaocima predstaviti sve sekcije „Stare Gore“ koja okuplja preko 170 članova, uglavnom mladih iz Rogatice i okoline.

Na koncertu kao gosti Starogoraca nastupiće članovi KUD „Živojin Vukadinović“ iz Međeđe kod Trstenika u Srbiji, a specijalno na ovoj večeri gost će biti poznata estradna zvijezda Radmilo Zekić.

„Stara Gora“ i svi njeni članovi pozivaju Rogatičane i sve ostale koji se osjećaju kao Starogorci da dođu na koncert, vide i čuju šta se, kad se hoće, može uraditi za godinu dana rada, koliko traje njihovo Udruženje.

Tekst i foto: Sreten Mitrović