Svečano otvaranje izložbe fotografija “Nemojte nas zaboraviti“ u galeriji Andrićevog instituta

iskra.co - 05. јуна 2015. 058.ba

Institut-Risto

ANDRIĆGRAD – Izložba pod nazivom “Nemojte nas zaboraviti“ svečano će biti otvorena sutra (06.06.2015. godine) u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićevom institutu sa početkom u 19.00 časova.

Postavka predstavlja stvaralaštvo učesnika Velikog rata – fotografa Riste Marjanovića koji je učinio da naše pamćenje istorije bude mnogo bogatije i dobrim dijelom uvjerljivije. Marjanović je uzeo stvar u svoje ruke i sa prvih linija fronta svojom fotografijom izvještavao svijet o danima kada se stvarala krvava i bolna istorija.

Marjanović je Šapčanin, rođen 1885. godine. Radio je kao urednik za ilustracije lista “Njujork Herald”, izdanja za Evropu. 1912. godine odlazi u otadžbinu gdje postaje dopisnik Vrhovne komande u vremenu Prvog balkanskog rata. Fotografije šalje neposredno sa bojišta poznatim evropskim listovima i one postaju dragocjena hronika u slikama dana koji su zapalili Balkan. Marjanović prati i snima događaje od početka rata: odlazak u rat, izgon i bježanje srpskog naroda pred neprijateljima iz mesta u Posavini, Jadru i Rađevini, naročito oko zavičajnog Šapca, Cersku i Kolubarsku bitku, nesrećno povlačenje preko Kosova i Albanije, boravak vojske na Krfu i, na kraju, ulazak srpske vojske u oslobođene gradove.

Posebnu pažnju skrenuo je na sebe 1916. godine prilikom Savezničke izložbe ratne fotografije u paviljonu Marsan muzeja Luvr. Tada je poznati francuski novinar Pol Diboše Marjanovićeve fotografije nazvao “ikonografijom srpskog naroda”. Njegov objektiv nije mirovao ni u toku Drugog svetskog rata.

Za današnje generacije ove fotografije predstavljaju istorijsko svjedočanstvo jednog vremena, i kao takve, objavljivane u ratu, sigurno su doprinijele da se evropska javnost upozna sa tragičnim položajem srpske vojske kojoj je bila potrebna pomoć. U vrijeme kad je svijet pretrpan svakojakim fotografijama, crno-bijeli kadrovi Riste Marjanovića postojano drže mjesto u mnogim udžbenicima istorije, enciklopedijama i sl.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,