Tjentište domaćin penoloških igara

19.06.2015.

penoloske igre na Tjentistu

FOČA – Na Tjentištu su danas počele 14. penološke igre radnika kazneno-popravnih zavoda Republike Srpske.

Otvarajući igre, pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić rekao je da je, osim sportskog aspekta, cilj ovakvih susreta druženje radnika i razmjena iskustava.

Na terenima sportsko-rekreativnog centra Nacionalnog parka “Sutjeska” radnici kazneno-popravnih zavoda iz Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva i Foče dva dana će se takmičiti u fudbalu, trčanju na 800 i 200 metara i streljaštvu – vazdušna puška i vazdušni pištolj.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Foča Siniša Golijanin istakao je da su prve penološke igre organizovane 2002. godine, takođe, na Tjentištu, a da su ovo treće igre kojima je domaćin ova ustanova.

“Ranije su igre trajale tri dana, ali smo ih zbog krize i materijalne nemogućnosti sveli na dva dana. Mada smo neke borilačke discipline izbacili i redukovali sistem takmičenja, u našem problematičnom i teškom poslu, druženje radnika i razmjena iskustva su jako bitni”, rekao je Golijanin.

On je napomenuo da je u ovom poslu od posebne važnosti fizička spremnost radnika koja se provjerava godišnjim obukama i planovima.

Golijanin je dodao da osim radnika šest ustanova za izvršenje krivičnih sankcija penološkim igrama prisustvuju i radnici Ministarstva pravde Republike Srpske, s tim da oni ne učestvuju u sportskim takmičenjima.