U Novom Goraždu održan 12. Sabor starog pjevanja u Srba [FOTO]

01.06.2015.

Sabor starog pjevanja u Srba

ORILA SE STARA SRPSKA PJESMA KRAJ DRINE

NOVO GORAŽDE – Najuspješnije muške izvorne pjevačke grupe na 12. Saboru starog pjevanja u Srba, koji je održan u prepunoj porti srednjevjekovnog hrama „Svetog Đorđa“ u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda, pred nekoliko hiljada poklonika stare srpske pjesme, su pjevačke grupe „Ribnica“ Kraljevo i „Sarajevsko polje“ Dvorovi-Bijeljina.

Drugo mjesto pripalo je pjevačkim grupama „Zavičajci“ Čačak i „Mladost“ Pale, a treće grupama „Složna braća“ Rogačica i „Sretenje“ Rogatica.

U konkurenciji ženskih izvornih pjevačkih grupa najuspješnije su bile „Raspjevani palilulci“ Čačak i „Vojkovićanke“ Vojkovići, ispred „Raspjevanih požežanki“ i grupe „Sarajevsko polje“ Dvorovi-bijeljina. Treće mjesto su osvojile grupe „Ribnica“ Kraljevo i „Izvor“ Čajniče.

U konkurenciji instrumentalista na fruli je najbolji bio Radomir Papović iz Foče, a na Dvojenicama Radoje Radović.

Članovi stručnog žirija, koga su sačinjavali profesor Akleksandar Stanković iz Lazarevca, profesor Miro Mitrović iz Istočnog Sarajeva i magistar Dragan Uruč iz Foče, dodjelili su specijalne nagrade za najbolje izvođenje stare srpske pjesme pjevačkim grupama „Janjski sokolovi“ Šipovo i „Rade Jamina“ Višegrad.

Dodjeljene su i specijalne nagrade najboljim mladim pjevačkim grupama, „Zanatlija“ Užice i „Plavi Neveni“ Foča.

Zvaničnom takmičenju pjevačkih grupa predhodila je Sveta liturgija i litija, a potom nastup folklornih ansambala KUD-ova „Sveti Đorđe“ Novo Goražde, „Vesna“ Mojkovac i „Izvor“ Čajniče.

U revijalnom dijelu nastupilo je i 10 narodnih guslara i tri zdravičara, a održano je i nadmetanje šest parova u disciplini pjevanje iz vika, a nastupila je i grupa pjevača iz Poljskog grada Krakova, sa kojima Novo Goražsde već duže vrijeme održava bratske odnose.

Sabor, na kome je uz raznovrsne nošnje nastupilo 35 muških i 22 ženske izvorne pjevačke grupe iz svih Srpskih krajeva, otvorio je načelčnik opštine Novo Goražde, Dalibor Nešković.

Opšta je ocjena da je ova smotra stare srpske pjesme, na kojoj je nastupilo preko 650 takmičara iz Crbije, Crne Gore i Republike Srpske, do sada najbolje organizovana.

Pored najuspješnijih grupa i instrumentalista organizatori su dodjelili priznanja i dosadašnjim učesnicima, koji su pobjeđivali po tri puta.

Po završetku zvaničnog programa publika je burnim aplauzima pozdravila nastup Bore Drljače, a potom se uz grupu Zoki bend u prepunoj crkvenoj porti neprekidno igralo kolo do duboko u noć.

Uspješni organizator ove tradicionalne manifestacije bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Novop Goražde, uz podršku opštine Novo Goražde i Srpske pravoslavne crkvene opštine Goraždanske. Sponzori Sabora su bili Vladimir Mačar, biznismen iz Beograda, „Hercegovina Oil-plus“, Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobrunske Rijeke i Nenad Vukašinović iz Višegrada.

Cjelodnevna takmičenja i revijalni dio Sabora snimala je ekipa TV Duge plus.

[royalslider id=”157”]