Učitelji obilježili pola vijeka od mature

20.06.2015.

50 godine mature u Foci

FOČA – Druga generacija fočanskih učitelja, učenici čuvene Učiteljske škole “Ivo Lola Ribar”, koji su školovanje završili 1965. godine, obilježila je danas pola vijeka od mature.

U prostorijama Osnovne škole “Sveti Sava”, gdje je bila smještena Učiteljska škola, koja je egzistirala od 1960. do 1972. godine, od 136 članova ove generacije školskom času prisustvovalo je 35 sada već učitelja u penziji.

Prozivku je obavila profesor geografije Ana Jovičić, koja je istakla da je ovo bila jedna od najkvalitetnijih srednjih škola u BiH.

“Od početka škole postavljen je vrlo visok kriterijum i za 12 godina, od 1.348 učenika koji su izašli na diplomski ispit, diplomirala su 1.023 učitelja.
Škola je bila pokretač svih društvenih događaja u Foči, kulturnog, sportskog i obrazovnog života”, rekla je Jovičićeva.

Učiteljska škola u Foči je bila specifična po tome što su je, osim učenika iz BiH, pohađali i đaci iz Crne Gore i Srbije, a u manjem broju i iz ostalih krajeva Jugoslavije, dok je isti slučaj bio i sa profesorskim kadrom.

Da evocira uspomene na srednjoškolkse dane, iz Subotice je stigla Desanka fon Bizmark, rodom iz Pljevalja, koja je kao učiteljica radila i u NJemačkoj.

“Škola je bila čuvena po sportu, a ja sam igrala rukomet za reprezentaciju Crne Gore, kao i po muzici”, kaže Desanka.

Slobodan Vladičić iz Foče kaže da je biti učitelj iziskivalo svestrano obrazovanje, jer se oko učitelja, u sredini u kojoj je radio, osim prosvjetnog, “vrtio” i kulturni i zabavni život.

“Insistiralo se na znanju, što najbolje pokazuju podaci o položenim diplomskim ispitima, kada je bilo godina kada je tek po 50 odsto učenika uspjelo položiti”, kaže Vladičić.

NJegov školski drug LJubinko Todorović iz Arilja ističe da je Učiteljsku školu u Foči bilo teže završiti nego danas fakultet. “Svi ti svršeni učenici su kasnije vaspitavali i izveli na put generacije đaka od kojih su mnogi postali univerzitetski profesori”, rekao je Todorović.

Nakon školskog časa, učitelji su prošetali gradskim ulicama, a druženje je nastavljeno u jednom od fočanskih restorana.