Veterani ponovo sa loptom

16.06.2015.

Fudbalski veterani u Rogatici

ROGATICA – Iako se fudbaleri Mladosti odmaraju nakon teškog ali uspješnog proljećnog prvenstva u Drugoj fudbalskoj ligi Republike Srpske grupa istok u kojoj su zadržali status ligaša, na njihovom glavnom igralištu, u okviru Sporetsko-rekreacionog centra, lopta ne miruje. Šutaju je bivši igrači Mladosti i drugih ekipa koji su stanom ili rodbinom vezani za Rogaticu.

Ima ih iz raznih generacija od onih „taze“ koji bi, mjereći po željama srca, još ušli u nadmetanje sa sadašnjim prvotimcima dvadesetih i mlađih godina, do veterana koji su kopačke objesili o klin prije 10, 15 i više godina.

Svi oni se na igralištu okupe i prave dvije „protivničke“ ekipe po sistemu jedan mlađi, drugi stariji i onda jedna ekipa oblači markere, druga ostaje u opremi koju su ponijeli od kuća. Bude tu i starih kopački i nekadašnjih dijelova dresova. U tehničkom smislu skraćuje se razdaljina između golova i igrališta. Sporazumno određuje se i vrijeme toka utakmice. Najčešće je to dva puta po pola sata pa ko izdrži, izdrži.

Fudbalski veterani u Rogatici 2

Jedna od njihovih utakmica odigrana je i prošlog ponedeljka. U regularnom toku, dva puta po 30 minuta, bilo je 5:5, a poslije izvođenja penala pobijedili su veterani koji su nosili markere.

Bio je to zanimljiv susret. Većina igrača nije zaboravilo šutati loptu, ali malo, malo pa odmor i vraćaj dušu iz nosa. Bilo je i svega drugog. Smijeha, promašenih zicera, poneki nenamjerni faul, lijepih golova, ali i dosta znoja uz ono „ja stvarno ne mogu više“!

I tako sat vremena, nakon čega je slijedio zaslužen odmor uz gajbu piva i ćaskanje do kasnih večernjih časova. Pao je i dogovor za nove susrete uz poziv svim veteranima da dođu na igralište. Ako im je mnogo sat igranja tu je neograničen broj zamjena, a niko ne brani ni navijati za „svoje“.

Tekst i foto: Sreten Mitrović