Čarobna privlačnost plaže „Čarolija“ na sastavcima dva Rzava u Vardištu

22.07.2015.

PLAZA CAROLIJA

BIJELI RASHLAĐUJE CRNI RZAV

VIŠEGRAD – Zahvaljujući jedinstvenom fenomenu velike razlike u temperaturi Bijelog i Crnog Rzava, na sastavcima u Vardištu kod Višegrada, plaža „Čarolija“ iz godine u godinu privlači sve veći broj kupača i izletnika.

Ovu čarobnu plažu je 2007. godine, uz pomoć prijatelja, formirao Čedo Jovičić, istinski zaljubljenik ekologije i nedirnute prirode.

Plaža je u povodnju, decembra 2010. godine, bila potpuno uništena, nakon čega je obnovljena sa jednostavnim i zanimljivim sadržajima, a oplemenjena dosjetljivim natpisima. Tako su obnovljeni sportski tereni, a u velikoj bašti pored plaže gosti se odmaraju u novom, zanimljivom baštenskom namještaju, ručno rađenom od balvana topole.

-Posebna atrakcija su ove drvene fotelje, na kojima će uskoro biti oznake kilaže gostiju, priča u šali Jovičić, dodajući da je za najmlađe posjetioce formirao i mali zoo park sa patkama, zečevima i kerovima.

cedo jovicic osnivac plaze carolija

On podsjeća na jedinstven fenomen velike razlike u temperaturama dva Rzava, po čemu je ova plaža nadaleko čuvena.

-Ovih vrelih dana, kada je temperatura vazduha u hladu oko 40 stepeni, temperatura vode Crnog Rzava, koji dolazi sa Zlatibora, dostigla je 32 stepena, a Bijelog Rzava, koji stiže sa Tare je 8 do 9 stepeni. Kad se to pomješa na ovoj donjoj plaži dobije se odlična temperatura vode za kupanje od oko dvadesetak stepeni, pojašnjava Jovičić.

Pored brojnih višegrađana i užičana vikendom ovdje dolaze gosti iz dijaspore, Beograda i drugim gradova u Srbiji.

I zaista, vrijedi doći na sastavke dva Rzava i osjetiti pravu čaroliju u ove pretople ljetne dane. Plaža je idealna za kupače, romantičare, ljubitelje prirode, a posebno je pogodna za djecu.