Herbarijum kaplara iz Velikog rata Kusturici na dar

SRNA - 12. јула 2015. 058.ba

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – Herbarijum koji je Milutin Ristić, jedan od 1.300 srpskih kaplara, napravio tokom Velikog rata berući biljke na Kajmakčalanu i ostalim ratnim poprištima, njegove kćerke žele da poklone proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici i „Andrićevom institutu“.

Jedna od četiri Ristićeve kćeri Božana Jović /93/ kaže da je to zajednička želja jer cijene Kusturicu i njegov odnos prema srpskom narodu.

„To nam je želja jer cenimo Kusturicu i njegov rad, njegov odnos prema srpskom narodu i uverene smo da će on razumeti vrednost tog poklona“, kaže Jovićeva za „Politiku“.

Ona je naglasila da je veliki dio vrijedne herbarijumske zbirke njen otac zavještao Vojnom muzeju šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje sada ne znaju šta je sa njim.

Upravo stoga želja nje i njenih sestara je da ostatak zbirke, koja ima izuzetnu emotivnu i istorijsku vrijednost, završi u rukama čovjeka koji će umjeti da je cijeni – Kusturice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,