Ivanjdan na Crkvinama

08.07.2015.

Ivanjdan na Crkvinama 1

KRSNA SLAVA I NARODNI ZBOR

ROGATICA – Novoizgrađena crkva Svetog Jovana Krstitelja na lokaciji Crkvine na obroncima Devetaka između sela Babljak, Rađevići i Beheći nedaleko od Borika u opštini Rogatica, koja je izgrađena nedaleko od nedavno otkopanih temelja crkve iz 13. vijeka koja je bila zadužbina kralja Dragutina i njegove supruge Jelene Anžujske, juče na Ivanjdan, u organizaciji Crkvene opštine Borika i boričkog paroha Njegoslava Jelisića, proslavila je krsnu slavu uz tradicionalni narodni zbor koji je okupio veliki broj vjernog naroda sa područja rogatičke i opština Sokolac i Han-Pijesak.

Ivanjdan na Crkvinama 2

Tim povodom svečanu liturgiju vodio je umirovljeni protojerej stavrofor Mile Racković sa Sokoca uz sasluženje sveštenika boričke crkve i crkava iz Rogatice i Sokoca. Održana je i sveta litija u okviru koje je odata pošta za 40 članova porodice Pušonja iz Džimrija u susjednom Sokocu, koje su ustaše 26.aprila 1942. godine uglavnom poklale nedaleko od mjesta gdje se sada nalazi crkva.

Na mermernoj ploči koja se nalazi na južnom dijelu crkve uklesana su imena stradalih Pušonja među kojima je i ime starine Stevana koji je bio rođen 1881. i još desetoro rođenih prije 1900. godine. Među njima je i Marko Pušonja koji je imao samo sedam dana života.

Ivanjdan na Crkvinama 3

Povodom krsne slave crkve na Crkvinama obavljeno je i lomljenje slavskog kolača i upriličen slavski ručak za goste crkve među kojima su bili članovi Odbora za izgradnju crkve, te protojerej stavrofor u penziji Jovo Planojević, porijekolom iz sela Mrkonjići kod Borika, koji je održao prigodnu nadahnutu besjedu sa pozivom mladim da u što većem broju i što češće dolaze na Crkvine i ovdašnji sveti hram pored ostalog i u znak sjećnja na stradanja nedužnih iz porodice Pušonja iz koje su nedužno stradali i stari i mladi i žene i ljudi, načelnik opštine Tomislav Puhalac i poslanik u Narodnioj skupštini Republike Srpske Novak Motika.