Kanjon Drine u žutom zlatu

22.07.2015.

SVETO KOLDZIC med

Medonosna godina u Višegradu

VIŠEGRAD – Višegradski pčelari su ove godine zadovoljni prinosima meda. Predsjednik Skupštine Udruženja pčelara „Višegrad“ Miloš Tadić kaže da je med sa pčelinjaka, koji se nalaze u kanjonu Drine izuzetnog kvaliteta.

„U prosjeku sam izvrcao od 17 do 20 kilograma po košnici. Med je vrlo ukusan, taman i gust. Veoma sam zadovoljan prinosima“, kaže Tadić, te navodi da bi meda bilo i više da su pčele mogle iskoristiti divlju kupinu koja daje posan ukus medu. „ U periodu cvjetanja ovog šumskog voća bilo je naglo zahlađenje pa je došlo do stagnacije kod medonosnica“, navodi Tadić.

Višegradska župa ima neiskorišten ogroman potencijal za pčelarenje i proizvodnju potpuno ekološki zdravog meda.

„Trenutno nas ima šest koji imamo preko 50 pčelinjih društava i koji možemo da proizvedemo med za tržište. A prostor je ogroman od Babine Gore, Stare Gore i velikog prostranstva pod nepokošenim livadama i voćnjacima, divljom kupinom,malinom i brusnicom, kao i borovom šumom i bagremom a odnedavno i plantažnom malinom koja polako osvaja župu. Prilično nenaseljena mjesta bez mnogo mobilne telefonije i interneta daje pčelama idealne uslove za rad a ljudima šansu za masovnije pčelarenje“, ističe Tadić i dodaje da osim pristojne zarade pčelarenje odmara i mozak.

Med u Visegradu

On savjetuje da nakon vrcanja, med treba prvo skladištiti u veće posude namijenjene za ovaj proizvod da se ne bi kristalisao, ako nije planiran odmah u prodaju. Sav med sa Tadićevog pčelinjaka završava na domaćem tržištu, najviše na gradskoj pijaci. „Nema potrebe da idem dalje jer moje mušterije su zadovoljne cijenom od 15 maraka za kilogram a posebno kvalitetom“, kaže Tadić.

I Omer Kapetanović iz susjednog sela je zadovoljan ovogodišnjim prinosima meda sa svog pčelinjaka od 54 košnice. Njegov med ima sigurne kupce u Sarajevu. Višegradski med ima svoje mušterije širom BIH a stiže i na trpeze azijskih degustatora. Kako i ne bi kad ovo podnevblje, bez vekih zagađivača vazduha i vode, pruža proizvodnju ekološki zdravog meda a cijene su pristupačne.

Iz Udruženja pčelara „Višegrad“ koje trenutno broji 58 članova, najavljuju da će uz mednu godinu, 12. Avgusta u Višegradu biti održana manifestacija „Dani višegradskog meda“ u cilju promocije njegovog kvaliteta i podstrekivanja građana da kupuju med od domaćih proizvođača, dobijen iz čiste prirodne sredine.

Tradicionalni Međunarodni sajam meda i pčelinjih proizvoda, biće organizovan u septembru mjesecu.

RTRS - Mira Andrić