Pećina Ledenjača proglašena Spomenikom prirode

06.07.2015.

Pecina Ledenjaca

FOČA – Pećina Ledenjača od juče je Spomenik prirode, odlučeno je na skupštinskom zasjedanju. Ovaj speleološki objekat nalazi se u Miljevini, u blizini Pješčanih piramida, i jedina je pećina u RS sa praistorijskim crtežima ispred ulaza, koji su po svojoj ljepoti, atraktivnosti i originalnosti jedinstveni na teritoriji RS i BiH, a smatra se da potiču iz Bronzanog doba. U naredne dvije godine, prema zakonskoj regulativi, potrebno je donijeti Plan upravljanja Spomenikom prirode, a do tada obaveza je donijeti Program za sprovodjenje mjera upravljanja.

Primjedbe odbornika odnosile se su na to zbog čega u skupštinskim materijalima, kao prilog, nije dostavljen i katastarski plan na osnovu kojeg se jasno vidi šta ulazi u prostor zaštite jer je riječ o području od 7, 4 hektara zemljišta, a prostor oko Ledenjače okružuju parcele u privatnom vlasništvu.

Bilo je riječi i o pokretanju inicijative za zaštitu Pješčanih piramida, jer je interesovanje turista i stručnjaka za njih sve veće ili zbog zbog čega zajedno sa Pećinom Ledenjača i Pješčane piramide nisu obuhvaćene planom zaštite.

Načelnica Odjeljenja za prostorno uredjenje, stambeno – komunalne poslove Branka Salamadija, rekla je da je javna rasprava za Studiju zaštićenog područja trajala mjesec dana, a direktorica Turističke organizacije naše opštine Ljeposava Djajić navela je da bi bilo dobro da su i pećina Ledenjača i Pješčane piramide zaštićena područja ali da za proglašenje Pješčanih piramida, kako joj je rečeno u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijedja, nedostaju stručnjaci.