Prva klasa maline iz višegradske župe

21.07.2015.

Maline Josilovic

VIŠEGRAD – Vladiša Jošilović uspješno se bavi uzgojem malina na svom imanju u selu Blace u višegradskoj župi. Berba je u završnici a ukupan rod se procjenjuje na oko četiri tone ubranog voća i to u drugoj godini roda.

„Na nepuna četiri dunuma zemlje, ove godine prinosi su bili iznad očekivanja a sledeće godine očekujem rod između šest i sedam tona maline“, kaže Jošilović.

Malina je voće koje se bere svakodnevno, tako da su svi iz porodice Jošilović na plantaži od jutra do mraka a u jeku berbe angažovali su i radnike uz dnevnicu od 30 maraka, plus hrana.

Sav rod i to pod prvom klasom otkupljuje firma HIPEX u Novom Goraždu, na osnovu ugovora potpisanog tokom dobijanja prvih sadnica i potrebnog repromaterijala za uzgoj. „Prve tri godine „Hipex“ uzima svoj dio roda u vidu naplate sadnica a počela je i akontativna isplata po cijeni od 2,60 KM po kilogramu, s tim što će isplata razlike biti do sredine avgusta, kao i prošle godine“, navodi Jošilović, te dodaje da se još ne zna koja će biti konačna otkupna cijena maline u Podrinju.

Maline Josilovic 2

Vladiša je među najnaprednijim uzgajivačima maline, sorte miker, na području opštine Višegrad. Jesenas je zasadio još dva dunuma pod malinama a planira proširiti proizvodnju na još četiri dunuma zemljišta. “Nećemo stati na ovome i oprobaćemo još neku sortu a u budućnosti ćemo preći i na organsku proizvodnju sadnica“, ističe Jošilović koji je u međuvremenu sa još par uzgajivača osnovao udurženje malinara „Lastar“. Cilj ovog poljoprivrednog udruženja je lakše i brže do podsticajnih sredstava i otvaranje kancelarije za organizovaniji rad malinara u čemu očekuju podršku resornog ministarstva Vlade RS-e i agencije za agrarna plaćanja.

Jošilović podsjeća da je prošle godine od opštine Višegrad u vidu podsticaja dobio 30 maraka po svakom zasađenom dunumu malinom. Ove godine se nada da će opština imati razumijevanja za sanaciju pristupnog puta do zaseoka u kojem živi i gdje postoje idealni uslovi za bavljenje malinarstvom, što bi podstaklo i njegove komšije da otpočnu proizvodnju malina.