Štrajk radnika “Export-Sjemeć” u Rogatici

21.07.2015.

Export-Sjemec

TRAŽE PLATE I RAD

ROGATICA – Tridesetak od 44 radnika okupljenih u Sindikalnoj organizaciji DOO „Export-Sjemeć“ u Rogatici, koji se u osnovnoj djelatnosti bavi izradom građevinske i ostale stolarije, od 13. maja nalazi se u generalnom štrajku dolazeći svakog radnog dana na posao i poslije sat i više vremena ispred zatvorene kapije preduzeća vraća se kući.

Predsjednik Sindikalne organizacije Verenko Perišić reče da oni preko Štrajkaškog odbora od vlasnika firme traže isplatu plata od decembra 2014, da se poštuju zaključeni ugovori o radu, da se izmire porezi i doprinosi od februara 2014, kako bi mogli ovjeriti zdravstvene knjižice i ostvarivati druga prava, i da im se omogući normalan rad.

– Problem je, dodao je on, u tome što radnici ne znaju ko je stvarni vlasnik firme, koju je svojevremeno kupio Rade Nikolić, a direktor bio Matija Živković, oba iz Šapca. Sada su na sceni drugi ljudi. Kao vlasnk pojavio se Aleksandar Čupić, takođe iz Šapca, ali bez želje da riješi probleme zbog kojih su radnici stupili u štrajk. To je uticalo da 35 radnika ustane sa kolektivnom tužbom za naplatu svojih potraživanja.

Goran Marjanović iz Rogatice, koga je sadašnji vlasnik „Export-Sjemeća“, imenovao za novog-starog, jer je ranije bio na ovoj dužnosti, vršioca dužnosti direktora reče da je štrajk legitiman, ali da su radnici izmanipulisani od male grupe pojedinaca i ne znaju šta rade. To potvrđuje i predsjednik Štrajkačkog odbora Željko Kanostrevac, koji je, navodno, zbog neslaganja sa putem kojim štrajk ide, podnio ostavku na funkciju u štrajkačkom odboru.

– Mi smo se, kazuje on, na sastanku Sindiklane organizacije i Štrtajkaškog odbora, 29. juna, dogovorili i donijeli zaključak da se, iako firma pa i radnici, uopšte nisu radili, nakon deblokade računa, isplate po dvije plate po ugovoru o radu, a ostale tri prema utvrđenoj dinamici i dogovoru sa miriteljem i vlasnikom.

– Zaključak Sindikalne organizacije, napominje Kanostrevac, iako je iza njega svojim potpisima stajalo 27 radnika, već narednog dana stavljen je van snage. Oborila ga je manja grupa kojoj očito nije stalo da se štrajk prekine i pokuša sa nastavkom proizvodnje. Samo sam ja na ovaj način oštećen sa više hiljada maraka, jer uz mene u ovoj firmi radi i supruga.

– Ovako sve ide u neizvjesnost, pa i cijela firma, nad koju se sve više nadvija stečaj iz koga ćemo se teško izvući, priča v.d. direktora Goran Marjanović.