Strategija ruralnog razvoja ojačaće sela, razvoj poljoprivrede i turizma

30.07.2015.

bunovi u Foci

FOČA – Odbornici SO Foča na 28. redovnoj sjednici usvojili su Prijedlog Strategije integrisanog ruralnog razvoja opština Foča i Plužine, za period od 2015.-2024. godine. Strategija je rađena i finansirana sredstvima Prekograničnog projekta „Održivi razvoj opština Foča i Plužine“, a njena izrada koštala je 9.000 evra.

Izrada Startegije ruralnog razvoja opštine Foča bila je neophodna, jer prilikom kandidovanja projekata, koji se tiču razvoja sela, poljoprivrede ali i turizma, prema evropskim predpristupnim fondovima ona je poželjna i prva je stepenica ka dobijanju donatorskih sredstava.

Starategija je urađena metodološki i u njenoj izradi učestvovali su mnogi građani, savjeti mjesnih zajednica, forum prekogranične saradnje, udruženja i nevladine organizacije, te su tako svi mogli dati prijedloge i predstaviti svoje prioritete, kaže zamjenik načelnika opštine Foča i koordinator projekta „Održivi razvoj opština Foča i Plužine“ Radenka Srndović: „Znajući da je ova Strategija zapravo razvoj poljoprivrede i turizma, radne grupe su se potrudile da naprave kvalitetan dokument. Foča i Plužine imaju viziju svog strateškog razvoja i želja je da u narednih deset godina ovaj prostor bude prepoznatljiv po visokom stepenu prekogranične saradnje koji će pružiti, na širem geografskom prostoru, kvalitetniji život stanovništvu u ruralnim područjima“, kaže Srndovićeva.

Prilikom rasprave na sjednici Skupštine opštine odbornik Milivoje Dostić istakao je da je Strategija dobar potez, da su prioriteti jasno iskazani, ali smatra da se dosta ranije trebala usvojiti u ovom ili sličnom obliku: „Strategija je možda malo zakasnila jer, nažalost, naša sela nestaju, u selima više nema stanovništva, a tome doprinosi činjenica da je infrastuktura svih seoskih područja jako loša ili je uopšte nema“, rekao je Dostić koji podržava glavni cilj Strategije, a to je unapređenje života na selu.

Ciljevi i prioriteti Strategije su unapređenje institucija za podršku ruralnom razvoju, koje će u budućnosti kandidovati i sprovoditi projekte, unapređenje kvaliteta života i socijalna zaštita, privredni razvoj, tačnije razvoj poljoprivrede, prerada hrane, razvoj turizma i prerada drveta, i ono što sigurno najviše interesuje stanovništvo ruralnog područja, razvoj infrastukture.

Srndovićeva se slaže da je loša putna infrastuktura najveća prepreka razvoju sela, poljoprivrede i seoskog turizma: „Svi se slažemo da putna infrastuktura nema ni minimalne uslove koji su potrebni da bi se ljudi mogli baviti proizvodnjom u udaljenim ili manje udaljenim seoskim područjima, jer bilo šta da urade ovakvim putevima ne mogu doći do tržišta i svoj proizvod blagovremeno plasirati“, rekla je Srndovićeva koja napominje da je u okviru Strategije planirano dosta projekata koji se odnose na poboljšanje putne infrastukture.

Odbornik u SO Foča Izet Spahić predložio je da se u Strategiju uvrsti intezivnija zdravstvena zaštita građana iz ruralnog područja, kako bi im se olakšao život na selu: „Predložio sam da predvidimo formiranje malih ambulanti u seoskim mjesnim zajednicama jer za to imamo prostore. Tu se mogu formirati ambulante za osnovne preglede stanovništva, kako oni ne bi morali dolaziti do grada. Time bi stanovništvu na selu dali na važnosti“, kaže Spahić.

Srndovićeva napominje da se treći strateški prioritet odnosi na unapređenje kvaliteta života i socijalnu zaštitu. Stabilna snabdjevenost električnom energijom, ukupan integralni razvoj i kultura, ali i bolja zdravstvena zaštita osnova su za život na selu dostojan svakog čovjeka: „Na području opštine imamo dosta mjesnih ambulati, neke nisu ni stavljene u funkciju, a neke možda nisu dovoljno aktivne. Razumijemo da su to dodatni troškovi za Dom zdravlja, ali ćemo sigurno kroz projekte raditi na inteziviranju zdravstvene zaštite, možda kroz nabavku neke pokretne ambulante koja će biti opremljena aparatima za osnovne preglede“, kaže Srndovićeva.

Mogući izvori finansiranja projekata navedenih u Strategiji integrisanog ruralnog razvoja su budžet opštine Foča i donacije. Srndovićeva napominje da je za sada poznati izvor finansiranja samo opštinski budžet, ali da će se lokalna vlast truditi da obezbijedi sredstva iz predpristupnih fondova Evropske unije. Bez obzira na to u svakom projektu opština mora učestvovati najmanje sa 20 odsto sredstava.