Šumadijski umjetnici predstavili se sa dvije izložbe u Galeriji „Lubarda“ Andrićevog instituta

31.07.2015.

Sumadija u Andricgradu

ŠUMADIJA U ANDRIĆGRADU

ANDRIĆGRAD – U okviru manifestacije „Šumadija u Andrićgradu“, u prostoru Galerije „Lubarda“ u Andrićevom institutu, kompleksa Andrićgrad u Višegradu, svečano su otvorene dvije tematske izložbe.

Otvarajući izložbu „Umjetnost i vino“, u okviru koje su predstavljeni radovi 11 slikara i vajara. Nebojša Savić Nes je podsjetio na neraskidivu vezu između umjetnosti i vina.

U kratkoj besjedi on je podsjetio na kraće biografije Vasa Dolovačkog, Velizara Krstića, Ljubomira Lackovića, Aleksandra Lukića, Milana Miletića, Gorana Mitrovića, Zorana Rajkovića, Bisenije Tereščenko, Predraga Todorovića i Milana Tucovića, koji su se, zajedno sa njim, predstavili sa radovima inspirisanim vinom, stvaranim raznim likovnim tehnikama.

Sumadija u Andricgradu 3

Izražavajući zadovoljstvo što su imali čast da svoja djela predstave u Galeriji „Lubarda“ Savić je rekao da su ona u ovom prostoru, za razliku od galerije u Topoli, dodatno oživila u prostoru.

-Drugi dio ove Galerije iskoristili smo da, pod naslovom „Sunce u kamenu“, predstavimo izložbu fotografija Saše Savića iz Gornjeg Milanovca, koji je sklopio izvanrednu foto priču o nadgrobnim spomenicima krajputašima nastalim u rudničko-takovskom kraju od 1885. do 1941. godine, naglasio je Savić.

Višegrađani i brojni turisti, koji ovih ljetnih dana u velikom broju posjećuju Andrićgrad, imaće priliku da u narednih mjesec dana vide ove dvije zanimljive izložbe.

Sumadija u Andricgradu 2

Šumadijska vina kraj Drine

Uporedo sa tematskim izložbama u Galeriji „Lubarda“ na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, 14 udruženih šumadijskih vinarija predstavilo je svoja izvanredna vina.

U njihov kvalitet su se uvjerili brojni posjetioci koji su imali priliku da ih degustiraju na ovom jednodnevnom sajmu.

Sajam šumadijskih vina upotpunili su svojim nastupima članovi KUD-a „Oplenac“ iz Topole i članovi Šumadijskog Vinskog viteškog reda.