Učesnici biciklističke „Adriatic tour 2015“ stigli do Crne Gore

31.07.2015.

Biciklisti pod OStrogom

U VIŠEGRADU NA ILINDAN OKO 18 ČASOVA

VIŠEGRAD – Dvojica višegradskih biciklista, Vladislav Mikavica i Igor Mučibabić i njihov kolega iz Užica, Vidoslav Andžić, koji su na Vidovdan krenuli na biciklistički pohod dug oko 4000 kilometara, u nedelju 2. avgusta, na Ilindan se vraćaju u Višegrad.

Ova trojica odvažnih biciklista maratonaca trenutno voze putevima Crne Gore, gdje su obišli i manastir Ostrog.

Kako kažu, prolazeći kroz Albaniju posjetili su stari grad Skadar i manastir Dajbabe, a predhodno su u Grčkoj posjetili ostrvo Krf i srpsku kuću, gdje su ih dočekali počasni konzul Ljubiša Saramandić i predsednik „Krfskog kluba“, Željko Popović, te ostrvo Vido na kome se nalazi spomen kosturnica srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata, gdje su u njihovu „plavu grobnicu“ položili cvijeće.

Po riječima Vidoslava Andžića tokom dosadašnjeg jednomjesečnog putovanja obišli su i Italijanske gradove Rim, Veneciju, Firencu i Bolonju.

-Najsnažniji utisak na nas ostavio je San Điminjano, poznatiji kao grad sa 1000 tornjeva, te grad Matera na samom jugu Italije, naglašava Andžić.

On dodaje da je stari grad Matera u cjelosti pod zaštitom UNESKO-a, a poznat je i po snimanju mnogobrojnih filmova.

Tokom putovanja su, kako ističu, stekli mnogobrojna poznanstva, naglašavajući da su Italijani tu neprikosnoveni.

Prolazeći kroz razne gradove i države mnogima su privukli pažnju svojim dresovima, kojima su promovisali Višegrad i njegove turističke potencijale.

-Tako smo upoznali Tomasa iz Nju Orleansa iz SAD, zatim Majkla i Meri iz Teksasa, Elen iz Holandije, Sema iz Engleske i mnoge druge sa kojima smo nastavili prijateljstva na društvenim mrežama i skoro svakodnevno nam se javljaju i raspituju dokle smo stigli, ističe Andžić i dodaje da već za narednu godinu imaju poziv da voze biciklističke ture po njihovim državama.

U gradu Adria u Italiji trojicu biciklista je dočekala Patricija Osti iz Turističke organizacije oblasti Adria, a sekretar ove organizacije Rik Dekard im je poklonio knjigu o istorijskom i kulturnom naslijeđu ove Italijanske oblasti.

Svima njima su uručili promotivni materijal opštine i Turističke organizacije Višegrad, što i jeste, između ostalog, bio cilj ove bicikllističke ture.

Članovi biciklističke sekcije Planinarskog društva „Stolac“ iz Višegrada trojicu biciklista dočekaće u nedelju, 2. avgusta, na granici sa Srbijom i oko 18,00 časova zajedno sa njima stići na višegradski Trg palih boraca, odakle su i krenuli na „Adriatic tour 2015“.