XII Tradicionalni tandem biciklistički maraton „Kragujevac – Mostar“

23.07.2015.

Biciklisticki maraton

VIŠEGRAD – 22. jula u Kragujevcu počeo XII Tradicionalni tandem biciklistički maraton „Kragujevac – Mostar“. Ovogodišnji maraton tandem biciklista se održava u godini veoma važnog jubileja 10 godina UNESKO pod svoju zaštitu kao dio svjetske kulturno-istorijske baštine od posebnog značaja uvrstio obnovljeni stari most na Neretvi i staro gradsko jezgo Mostara.

Organizator maratona je Paraolimpijska akademija i Klub „Junior“ iz Kragujevca. Prema riječima predsjednika „Juniora“ Gorana Nikolića, misija maratona,prijateljstvo i unapređenje prekogranične regionalne saradnje, krunisana je masovnom razmjenom mladih u oblasti sporta koja se širi i na druge oblasti društvenog života.

Biciklisti

„Raduje nas što su sarajevska centralna gradska opština Stari grad na čijoj se teritoriji nalazi Baš čaršija i grad Kragujevac, 2012. godine postale prve dve lokalne samouprave na prostoru bivže Jugoslavije koje su posle ratnih sukoba devedesetih potpisale povelju o bratimljenju. Takođe nas raduje što na ovom putu prijateljstva nastaju i nove vrednosti poput Andrićgrada u Višegradu i što pored institucionalne podrške manifestacija zavređuje sve veću pažnju privrednih subjekata“.

Dolazak biciklista u Višegrad najavljen je 23. jula (četvrtak) u popodnevnim časovima, a slijedećeg dana maraton se nastavlja etapom do Sarajeva. Domaćin biciklistima u Višegradu biće preduzeće “Hidroelektrane na Drini”, koje su za učesnike maratona obezbijedile smještaj u Višegradu.