Zabilježeno u selu Kozići kod Rogatice

01.07.2015.

Klepetalo Kozica

KLEPETALO ČUVA KROMPIRE

ROGATICA – Divlje svinje postale su opšta napast na poljoprivredna imanja u opštini Rogatica. Nema kraja i sela iz koga ne dolaze pritužbe o štetama koje poljoprivrednicima, uglavnom u noćnim časovima, nanose ove divlje životinje ne birajući vrstu usjeva. Posebno vole krompir, pa se dešava da pojedina krompirišta jutro dočekaju potpuno preorana i uništena.

Pošto je još zabrana lova na divlje svinje, lovci na tom planu ništa ne pomažu. Zbog toga se poljoprivrednici na razne načine dovijaju da spase usjeve.

Svakako najbolje i najefikasnije su „čobanice“ koje strujom zaštićuju usjeve, a nisu opasne za slučajne prlaznike ljude i domaću stoku. Kako svi ne mogu da obezbijede ovu vrstu zaštite, traže se alternatini načini. Pojedini tokom cijele noći dežuraju i obilaze parcele, posebno krompirišta. Neki vežu i po dva psa pord imanja, neki pribjegavaju raznim strašilima, a Mićo Kozić iz sela Kozići, iskoristio je vodu „Fatina vrela“ i u cilju zaštite krompirišta napravio „klepetalo“ koje udarajući o prazno gvozdeno bure stvara svojevrsni glasni klepet čiji eho plaši svinje.

– Prije ove improvizacije pokušao sam čuvati krompirište. Dok sam ja tu, svinja nema. Ja odem, one dođu i slijedi pustoš. Više unište nego pojedu. I stalno osvjetljenje krompirišta nije pomoglo. Čak šta više, činilo mi se, da sam im svjetlom pomagao da lakše dođu do boljeg zalogaja. Ovako, sa klepetalom, ide bolje. Zasad ih nema, a da li će otkriti da je i to varka, kao i vezan ker pored usjeva, i ponovo doći po svoje, vidjećemo, kazuje Kozić.

NE TRAŽI ME – UDALA SAM SE

Pošto su elektrtične čobanice najefikasnija zaštita usjeva od divljih svinja, dešava se da ih noću neki i ukradu. Jedna tako, priča se ovdje, je promijenila vlasnika. Na mjestu gdje je bila, novi vlasnik, starom vlasniku ostavio je pismenu poruku: „ne traži me, udala sam se“. Pošteno, zar ne?!

Tekst i foto: Sreten Mitrović