Božanska slava Hristova – Preobraženje Gospodnje

19.08.2015.

Preobrazenje u Cajnicu 1

ČAJNIČE – Preobraženje je jedan od najvećih Gospodnjih praznika. Pravoslavna crkva ga proslavlja torženstveno isto kao Božić i Vaskrs. Božić je praznik rođenja Bogomladenca Hrista. Bog se javi u tjelu i poživlje sa ljudima, i bi ravan u svemu nama osim u grijehu. Hristos je istiniti Bog i savršeni čovjek-Bogočovjek. Prije svoga stradanja i prije vaskrsenja iz mrtvih, Hristos je poveo tri svoja učenika Petra, Jakova i Jovana, i preobrazi se pred njima i pokaza Božansku slavu svoju. Zato je Preobreženje, predokus carstva nebeskog. U trenutku Preobraženja Hristovog zasja se lice njegovo kao suncem a haljine njegove postadoše svijetle kao svjetlost. Pojaviše se proroci Mojsije i Ilija i ču se glas Boga Oca sa neba, koji je govorio: „Ovo je sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji, njega poslušajte“. Da bi utvrdio vjeru kod svojih učenika i apostola, i pripremio ih na svoja stradanja i Vaskrsenje, Hristos je pokazao Božansku slavu svoju. Da je Hristos zaista Bog potvrđuje sv. prorok Ilija koji se javlja iz raja i Mojsije koji se javlja iz mrtvih. Tako se Hristos javlja kao Car nad prorocima i učvršćuje vjeru, nadu i ljubav svojih apostola. Apostoli od straha popadaše ničice na zemlju, a Hristos priđe i reče im: ustanite i ne bojte se. Preobraženje se proslavlja uvijek u vrijeme Gospojinskog posta. Praznična trpeza je uvijek posna, ali sa upotrebom vina i ribe. U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, na kraju Svete Liturgije služi se obred svještanja grožđa. Svještanje grožđa, izražava našu blagodarnost Gospodu za sva dobročinstva koja nam je podario za plodove i hranu koju jedemo.

Preobrazenje u Cajnicu 2

Po predanju crkve i vjerovanju naroda, a i nauka ovo potvrđuje, da se o Preobraženju sve mjenja. Mjenja se i voda i kamen i gora, jer je Preobraženje praznik koji razdvaja ljeto i zimu. Svještanje grožđa ima i posebnu prasliku i simbol, kao što je Preobraženjem Gospod pokazao svoju Božansku slavu, tako i preobraženo grožđe, pretočeno u vino, pretvara se u svetoj tajni Evharistije u istinitu krv Gospodnju. Naime, na svetoj liturgiji, pričešćujemo se pod vidom hljeba i vina, tijelom i krvlju Gospoda i Spasitelj našeg Isusa Hrista.

Preobrazenje u Cajnicu 3

U našem srpskom pravoslavnom narodu mnogi hramovi su podignuti u slavu Preobraženja Gospodnjeg, a mnogi gradovi u Republici srpskoj proslavljaju ovaj praznik kao svoju Krsnu slavu. Praznik Preobraženje Gospodnje je značajan za svakog pojedinačno jer nas Hristos poziva da se i mi preobrazimo, da ostavimo sve što je loše i da ispunjavajući zapovjesti Božije postanemo bolji ljudi i istinski pravoslavni hrišćani. Govoreći o značaju praznika, riječi duhovne pouke vjernima je uputio jerej Dragiša Simić.

Preobrazenje u Cajnicu 4

Jutros je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču nakon jutarnjeg bogosluuženja, održana Sveta Liturgija, koju su služili protojerej-stavrofor Momir Vasiljević uz sasluženje jereja Dragiše Simića i đakona pri ovom svetom hramu. Parohijani čajničkih parohija koji su se pripremali postom i molitvom u ovo vrijeme Gospojinskog posta, ispovjedali su se i pričestili Svetom tajnom pričešća. Na kraju je Svete liturgije osvještano je grožđe i podjeljeno vjernom narodu uz naforu. Radujući se prazniku, djeca i žene obučeni u narodnu nošnju, okupili su se u hramu da što svečanije proslave prazik Preobraženja Gospodnjeg.