Ikone na dar čajničkom hramu

04.08.2015.

Ikone poklon Cajnicu

ČAJNIČE – Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, umjetnici Petar Ožegović i Darko Žunić, poklonili su ikonu Svetog Save i Svetog Ostroškog Vasilija. Ikone su urađene po ikonama koje je radila ikonopisac Nada Dražić, a ikona je po staroj tehnici odjevena u rizu sa dragim kamenjem.

„Ne znajući za godinu Svetosavlja, milošću Božjom i uz Božju pomoć, dogovorili smo se sa protom Momirom da poklonimo ikone. Velika nam je čast i zadovoljstvo to, što smo mogli nešto da darujemo crkvi. Drago nam je da smo ostvarili očekivanja i da su se ovom daru obradovali. Zaista smo presrećni da će djelo naših ruku stajati u tako lijepoj crkvi, i da će joj se mnogobrojni narod moliti i diviti“ – rekao je Darko Žunić.

Do sada su naslikane još četiri iste ali unikatne ikone, koje su poklonjene manastiru Žrebaonik kod Danilograda, crkvi Prenos moštiju Svetog Save u Novom Sadu, manastiru Rukumija kod Požarevca i Bogorodičnoj crkvi u Zemunu.

„Zahvaljujem bratu Petru i bratu Darku na njihovom daru, što su hramu Uspenja Presvete Bogortodice u Čajniču darivali ove dvije ikone, prvoprestonog Svetog Save Srpskog i Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca slava mu i milost. Ikone smo postavili u vladičanski tron, koji je u hramu nasuprot trona Čudotvorne Ikone Majke Božije, Čajničke Krasnice. Tako će ikone „gledati“ u Čajničku Krasnicu i moliti se za Srpski rod i njegovo spasenje. Neka blagoslov Božji prati naše darodavce i njihove porodice i priložnike koji učiniše da ove dvije ikone krase našu crkvu u Čajniču“ – rekao je protaojerej-stavrofor Momir Vasiljević.