Koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka

Gorica Ćećez, iskra.co - 12. avgusta 2015. 058.ba

Gradski-tamburaski-orkestar-banjaluka

ANDRIĆGRAD – Kao gosti Andrićgrada, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, 15. avgusta, Na Trgu Nikole Tesle, sa početkom u 21.00 časova, održaće veliki koncert na kome će se orkestar predstaviti izborom kompozocija iz svog bogatog repertoara.

Djela domaće i svjetske muzike izvešće solisti orkestra: Anica Zrilić, Aleksandra Radović, Maria Stavropoulos, Saša Berendika, Petra Golubović, Anja Milutinović, Srđan Pažin i Boris Dukić. Umjetnički rukovodilac i dirigent orkestra je Zlatan Mirić, profesor muzike iz Banjaluke.

Gradski tamburaški orkestar se aktivno uključio u obilježavanje stogodišnjice Velikog rata. Tokom 2014. godine je organizovana serija koncerata pod zajedničkim nazivom „100 godina poslije“. Ove aktivnosti su nastavljene i tokom 2015. godine, tako da će tokom avgusta, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije biti održana „Ljetna škola Srpske muzike“.

Danas je teško zamisliti događaj u svijetu tambure u kome tamburaši grada na Vrbasu nisu učestvovali, bilo kao učesnici, suorganizatori, saradnici ili prijatelji kojima je tamburaška muzika u krvi. Tokom 15 godina postojanja, Gradski tamburaški orkestar je u velikoj mjeri obilježio muzičku scenu ne samo Banja Luke, nego i svih zemalja gdje se tambura svira. Po mišljenju stručne muzičke javnosti, ovaj tamburaški orkestar je po programu i kvalitetu njegovog prezentovanja našao mjesto među najboljima na prostorima jugoistočne Evrope.

Mnogobrojnim nastupima širom Evrope, ovaj tamburaški orkestar pokazuje da je tambura instrument visokotehničkih mogućnosti, da se njom može svirati sve, od narodnog kola do najvećih djela klasične muzike, uključujući džez, popularnu, filmsku, kao i muziku savremenih autora.

Kao znak priznanja za neumoran i plodotvoran rad u oblasti kulturne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku na polju kulture i duhovnog razvitka jednog naroda, predsjednik Republike Srpske je odlikovao Gradski tamburaški orkestar Banja Luka Ordenom Njegoša prvog reda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: